Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagschefen skyller på höga löner

Chefen på Nocado Scandinavia, Frank Lohrer, anser att företagets ekonomiska problem beror på de ”extremt höga arbetskraftskostnaderna” i Sverige.

Annons

Det var i fredags förra veckan som VLT avslöjade att de sex anställda på Nocado Scandinavia bara fått ut halva sin lön i januari. Anledningen är att företaget har ekonomiska problem.

Företagets chef Frank Lohrer, som sitter i Tyskland, vill inte svara på frågan om de anställda kommer att få ut resterande löner. Men i ett mejl till VLT pekar han ut de ”extremt höga arbetskraftskostnaderna” i Sverige som ett skäl till varför företaget gått dåligt.

”Enligt German Federal Statistics Authorities är den genomsnittliga totalkostnaden per timme inom tillverkningsindustrin mer än 80 procent högre i Sverige än genomsnittet i EU. Det äventyrar Nocado Scandinavias möjlighet att exportera och gör företaget sårbart för lågprisimport från Östeuropa, Indien och Kina.”

Erica Sjölander, förbundsekonom, på IF Metall har aldrig hört talas om en så hög siffra som 80 procent i dessa sammanhang.

– 8 procent är den siffra som både facken och arbetsgivarna brukar använda sig av och som kommer från American Bureau of Labour Statistics. Men det är ett problem att jämföra arbetskraftskostnader eftersom mätningarna inte är entydiga, säger Erica Sjölander.

Mer läsning

Annons