Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorade tvist om död häst

En man, tidigare bosatt i Hallstahammar, har förlorat en tvist mot kommunen kring en avlivad häst och ska därmed punga ut med 60000 kronor.

Annons

Händelsen som ligger till grund för tvisten inträffade hösten 2006.

Kommunen fick då in tips om att en häst på en gård, tillhörande ett par, hade en allvarlig skada.

Hästen togs om hand och länsstyrelsen tog beslut om avlivning.

Beslutet att avliva hästen är överklagat, men vann inget gehör.

Mannen i paret har därefter stämt kommunen för fel och försummelser vid myndighetsutövning eftersom han bedömdes vara part i målet kring hästen. Enligt honom är det endast hans fru som har haft ansvar för hästen och därför har han känt sig kränkt av kommunens behandling, där han tillsammans med sin fru har ställts till ansvar för händelsen.

Hallstahammars kommun menar att de har haft goda skäl för att uppfatta honom som involverad i skötseln av hästen, bland annat eftersom paret i skriftväxling i ärendet har uttryckt sig i ”vi”-form.

Tvisten har åkt fram och tillbaka mellan tingsrätten och hovrätten och när nu tingsrätten har fått frågan på sitt bord en andra gång slår de fast att paret har uttryckt sig som om de hade ett gemensamt ansvar för hästen.

Därmed dömer rätten till kommunens fördel och mannens anspråk på skadestånd ogillas, vilket innebär att han får stå för kommunens rättegångskostnader på totalt 60000 kronor.

Mer läsning

Annons