Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag: Ge Hallstahammars barn chansen att få låna sportutrustning gratis

Moderaterna i Hallstahammar vill att kommunen samlar på sig skridskor, skidor och annan sportutrustning som barn kan få låna gratis. Det vill även majoriteten.

Annons

Skidor, stavar och pjäxor för utförsåkning är ett exempel på sportutrustning som en fritidsbank kan hantera.

"Låt Hallstahammar bli den tjugonde kommunen i Sverige att införa en fritidsbank. Konceptet att låna sport- och fritidsprodukter helt avgiftsfritt för alla som bor i kommunen har fått god respons i andra kommuner som infört det".

Så inleder Anita Westin Brodd (M) förslaget hon lägger i kultur- och fritidsnämnden.

– Det finns många barn som vill börja med exempelvis ishockey men som inte har råd eftersom utrustningen kostar en massa pengar, säger hon till VLT. Samtidigt kan en annan familj ha grejer som bara ligger där hemma efter att deras barn tröttnat.

Tanken är att in- och utlåningen av begagnad utrustning ska skötas av kommunen med hjälp av stöd och gåvor från enskilda personer och företag. Hon tror inte att det blir några svårigheter att få in grejer.

Är det en kommuns ansvar att driva detta?

– Ja, det tycker jag verkligen.

I Västmanland har Sala och Västerås kommun nappat på samma grej. Fritidsbanken Västerås är ett samarbete mellan Västerås stad, Västmanlands Idrottsförbund och en hyresvärd.

Ungdomar som odlar ett idrottsintresse får motion, vilket är bra, och löper mindre risk att hamna snett, menar Anita Westin Brodd. Det gör att en fritidsbank kan löna sig för kommunen, menar hon.

Det finns också en miljöaspekt att väga in.

– Det är bra att kunna återanvända fungerande saker.

Uppdatering: När frågan togs upp på på kultur- och fritidsnämnden ledde den inte till något beslut eftersom frågan redan utreds av förvaltningen.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare - och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Mer läsning

Annons