Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte bränna ned restaurang - Securitas larmade inte brandkåren

Restaurang Lunchstället i Hallstahammar var en hårsmån från att brinna ned natten till fredagen. Någon har krossat en ruta och kastat in ett brinnande föremål i lokalen.

Annons
Brand på Lunchstället i Hallstahammar. Ägarna Mikael Åberg och Pierre Lauren studerar skadegörelsen.

När VLT stiger in i restaurangen omkring halvtio på fredagsmorgonen luktar det brandrök. En sotsvart pelare sträcker sig från golvet, upp mot väggen mellan fönstren och vidare upp mot taket. På golvet nedanför det krossade fönstret ligger utbrända rester från en barnstol, ett parasoll och gardiner. Ett tunt lager av sot har lagt sig över hela inredningen och restaurangen tvingades hålla stängt under fredagen.

– Vi måste rengöra porslin, bleck och redskap. Det blir jobb hela helgen, suckar Mikael Åberg som driver Lunchstället tillsammans med Pierre Laurén.

– Vi hoppas kunna öppna igen nästa vecka för avhämtning av matlådor till att börja med.

Mikael Åberg ställer sig undrande till dådet.

– Det är för avancerat för att vara ett pojkstreck, och att det skulle vara någon konkurrent hoppas jag verkligen inte.

Vi har drivit restaurangen i sju, åtta år helt ostörda. Vi har inte fått några indikationer på att någon skulle vilja till göra så här mot oss, säger han.

Men inte bara gärningsmannens motiv väcker frågor. Även Securitas insats ter sig märklig, anser Mikael Åberg, Pierre Lauren och fastighetsägaren Peder Andersson.

–  De har inte kontaktat oss eller Räddningstjänsten, vilket är konstigt eftersom det måste ha luktat brandrök, säger Peder Andersson.

Inte heller polisen fick veta något om branden av Securitas under natten.

– De borde ha hört av sig och rapporterat. Nu var det vi som fick ringa dem och det är inte bra, säger Per Strömbäck, inspektör på Länskriminalcentralen, LKC.

Enligt Strömbäck, som fått ta del av Securitas händelserapport, så upptäckte securitasvakten branden och skadegörelsen 02.52 på fredagsnatten.

På Securitas anser man att man inte har gjort något fel utan att man har följt sina rutiner.

– Det finns olika versioner. Vi har sökt den ansvarige fastighetsägaren men inte lyckats få tag på honom. Vi har också meddelat polisen, säger Tommy Gard, gruppledare på Securitas.

Varför larmade ni inte räddningstjänsten? Vakten måste ju ha känt att det luktade brandrök?

– Det kan jag inte svara på, eftersom jag inte varit på plats och sett hur det ser ut.

Men om det är så att vakten ser att någon försökt tända på och att det luktar brandrök, bör han då inte ringa Räddningsstjänsten?

– Det är en bedömning från fall till fall.

Så du anser inte att ni har gjort något fel, eller kunde gjort något annorlunda i det här ärendet?

– Nej, vi har följt de rutiner vi har. Vi har kontaktat vår kund och polisen, säger Tommy Gard.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt. Man har heller inte fått in några tips som kan sättas i samband med branden och skadegörelsen.

Jackie Meh

Annons