Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt åk ska bli som förr

Sveriges äldsta bil står just nu och dammar på ett museum i Surahammar. Men snart kan den vara återställd i ursprungligt skick. Och nästa år kanske den rullar i den klassiska tävlingen mellan London och Brighton för bilar byggda före 1904.

Annons
Snart i originalskick. Sveriges äldsta bil ska restaureras under vintern. Bilden är tagen förra sommaren när Lennart Andersson tog skolungdomar på en tur.

Sveriges äldsta bil står parkerad på motorcykelmuseet i Surahammar. Det var Surabon Gustaf Erikson som konstruerade bilen på uppdrag av Vagnsfabriken i Södertälje där han var anställd. Motordelarna göts i Surahammar. Bilen har namnet Vabis 1903 och var med i Sveriges första biltävling 1904.

Bilen blev ställd i körbart skick på 1960-talet med moderna motordelar. Nu förs diskussioner mellan Surahammars kommun, som äger bilen, och Aros Motorveteraner, om att återställa bilen i ursprungligt skick.

– Vi ser fram emot att skriva ett avtal med Surahammars kommun, säger Torbjörn Wahlgren från Aros Motorveteraner.

– Vi har en motor från 1901 att titta på och med hjälp av den kan vi tillverka en helt ursprunglig motor med delar som ser likadana ut som originalet.

Det återstår att se hur omfattande arbetet blir. Klart är i alla fall att ett tjugotal erfarna pensionärer inom Aros Motorveteraner är redo att ägna tid åt projektet. En förhoppning är att under nästa höst kunna visa upp bilen i den klassiska veteranbiltävlingen i England.

Mer läsning

Annons