Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om tomma lokaler

Hallstahammars kommun kommer att ha ett väldigt stort överskott av lokaler framöver. En av orsakerna är den kraftigt minskade gymnasieskolan.

Annons

– Det finns många vilda idéer vad vi ska göra med alla lokaler. Det viktigaste är dock att vi inte gör något förhastat, säger kommunalrådet Catarina Pettersson (S).

När den sista årskullen försvinner ur gymnasieskolan om ett år och den blir ett rent yrkesinriktat gymnasium kommer skolan ha minskat sina ytor med cirka två tredjedelar. Till det kommer också att stora delar av Älvsbodahuset blir tomt efter Komvux.

– Vi har beslutat om att göra en ordentlig lokalinventering som ska vara färdig ihöst. Vi måste få ett totalgrepp om läget, säger Catarina Pettersson.

För att klara övergången har man under 2012 avsatt 2miljoner kronor extra ibudgeten för att täcka de kostnader som uppstår på grund av de tomma lokalerna.

– Det här måste få ta lite extra tid så det blir rätt. Det är mycket som måste vägas in som till exempel hur vi vill att Hallstahammars centrum ska utvecklas. Vilka behov av lokaler som kommunen har, säger kommunalrådet.

Några egna idéer om vad alla lokaler ska användas till vill hon inte komma med. En av de idéer som varit i luften är att flytta hela den kommunala förvaltningen till gymnasiet från kommunhuset.

– I slutändan kan det bli fråga om att vi kanske måste riva byggnader. Men det är ett sista alternativ som kommer efter försäljning och malpåse, säger Catarina Pettersson.

Mer läsning

Annons