Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis för föreningar

Från och med årsskiftet kommer det med största sannolikhet att bli gratis för föreningar att stå på Hammartorget.

Annons
FN-dagen på Hammartorget 2010.

– Vi har fått klagomål att det ofta kostar mer för föreningar att stå på torget och ha insamlingar, än vad de får in. Det känns inte riktigt rätt, säger Christer Iwemyr, fastighetschef på Hallstahammars kommun.

Det var efter en skrivelse från Hallstahammars FN-förening och Kolbäcksdalens Amnestygrupp som tekniska kontoret beslutade att se över taxorna på Hammartorget.

– Det känns märkligt att föreningar eller skolklasser som kanske säljer eller samlar in 200 kronor ska betala en avgift på 250 kronor till oss. Det blir ju förlust, säger Christer Iwemyr.

Det förslag som tekniska nämnden har lämnat till kommunfullmäktige för beslut säger att det ska vara avgiftsfritt för ickekommersiella verksamheter av välgörande eller allmännyttig art som till exempel ideella föreningar och skolklasser.

Man vill även sänka taxan för arrangemang som kräver tillfällig lokal trafikföreskrift från 1 000 kronor till 500.

– Ett sånt exempel är cruisingarna som hålls här. Att de inte blir gratis beror på att vi har en kostnad för att utforma de föreskrifterna, säger Christer Iwemyr.

Det kommer också att bli en mindre sänkning för de som bedriver kommersiell försäljning eller annan verksamhet på torget. Men inställt kommer kommunen att ta en avgift för el på 40 kronor av dem som behöver det. Det var något som tidigare var inbakat i priset.

Godkänner kommunfullmäktige detta kommer de nya avgifterna att gälla från och med den 1 januari 2013.

Annons