Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hade änglarna på min sida"

Det var nog ingen som trodde, när de såg Johan Anderssons kraschade bil, att han en vecka senare skulle vara på benen och ute på stan i Västerås.

Annons
Mycket tur. Johan Andersson från Västerås söker nu den man som troligen räddade hans liv genom att ha en brandsläckare i bilen.              FOTO: GÖRAN WIDERBERG

– Jag har ju väldigt god fysik. Jag tror det har underlättat. Men jag hade också alla änglar på min sida, säger den 23-årige bandyspelaren som den här säsongen spelar med ÖSK-bandy.

Det var på fredagsmorgonen den 7 september som Johan var på väg på jobb i sin måleribil. Alldeles före avfarten mot Hallstahammar så hände det.

– Jag såg helt plötsligt en lastbil som fått bredställ och plöjde genom mitträcket. Det nästa jag minns är att jag vaknar i ambulansen och att de håller på att rycka min brutna arm rätt. Benpipan stack ut. Jag skrek.

Men innan dess hade han lyckats svänga om den lilla skåpbilen så att kollisionen inträffade på passagerar sidan.

– Jag minns inte att jag gjorde det. Men man har berättat att det var så jag gjorde. Det måste varit överlevnadsinstinkten, säger Johan.

– De har också berättat att jag var vaken hela tiden under räddningsarbetet, själv minns jag inget.

Johans bil fattade eld strax efter kraschen. En av de andra bilisterna som var vittne till olyckan hade en brandsläckare och kunde hålla elden under kontroll tills räddningstjänsten kom till platsen.

– Den killen räddade mitt liv. Jag har ingen aning vem han är. Men läser han det här så vill jag gärna ha kontakt med honom, säger Johan.

Det var många som fruktade för Johans liv när han fördes till Centrallasarettet i Västerås. Men det visade sig att han kommit lindrigt undan.

Vänster överarm bruten, 13 stygn i vänsterhanden fick sys, 15 stygn i huvudet samt en hel del skrap- och blåmärken. Hans lungor hade också fått bristningar i blodkärlen.

– Värst är dock att jag inte har ordentlig syn på vänster öga. Det är liksom såna där fläckar framför ögonen som man får om man tittar rakt in i solen. Det ger mig yrsel och huvudvärk. Men läkarna tror att det bara är något tillfälligt på grund av smällen, berättar Johan Andersson.

Än så länge har han inte satt sig bakom ratten på en bil. Men han har åkt med som passagerare.

– Det känns väldigt jobbigt att möta lastbilar. Jag bara väntar på att de ska komma med bredsidan emot mig.

– Jag tror att det kommer att ta tid för mig innan jag börjar köra igen. Jag har alltid varit en försiktig förare, men nu kommer jag nog bli ännu mer försiktig. Framför allt kommer jag nog att åka mycket mindre bil. Framöver blir det tåg till träningarna i Örebro, säger Johan Andersson.

Varför lastbilen kom farande som den gjorde är fortfarande oklart för Johan.

– Åkeriföretaget har hört av sig och skickat gåvor. Det uppskattar jag verkligen. Dessutom är jag tacksam för all support jag fått från många människor, speciellt från min sambo.

Något bandyspelande blir det nog inte den här säsongen.

– Det känns tungt att efter en hård försäsongsträning bara få spela fyra matcher. Har känt mig i mycket bra form. Jag hoppas jag kan vara med på slutet på säsongen. Det skulle vara en bonus.

Skadad. 15 stygn har Johan Andersson fått sy i huvudet.

Kort om Johan

Namn: Johan Andersson

Ålder: 23 år

Yrke: Målare

Bor: Västerås

Familj: Sambo och hund

Fritidsintresse: Bandyspelare i Örebro SK, tidigare i VSK.

Aktuell: Överlevde våldsam trafikolycka utanför Hallstahammar den 7 september.

Mer läsning

Annons