Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade sex med 14-åring- frias från sexbrott

Den 17-åriga flicka som åtalats för att hon haft sex med en 14-åring pojke frias av Västmanlands tingsrätt.

Annons

Västmanlands tingsrätt lutar sig hårt mot den ansvarsfrihetsregel som finns i lagen när det gäller sexuellt umgänge med barn och de domar som finns i högre instanser när det friar den den 17-åriga Hallstahammarsflickan.

Regeln innebär att är ungdomarna nära i ålder, trots att en inte fyllt 15, och inget tvång har förekommit så ska det inte vara sexuellt utnyttjande av barn.

De båda ungdomarna från Hallstahammar var tillsammans under åtta månader under 2009. När förhållandet inleddes var hon 16 år och han 14. Båda har inför rätten berättat att de hade ett kärleksfullt förhållande och att båda tog initativ till att ha sex med varandra och det var helt friviliigt från båda parter.

Enligt pojken ogillade hans föräldrar relationen med den äldre flickan och att det var en av dem som gjorde polisanmälan mot flickan.

Tingsrätten skriver följande i domen:

"Med hänsyn till att åldersskillnaden varit relativt liten, och att det inte framkommit några betydande skillnad i mognad samt att de haft en nära och god relation och ömsesidig sexuell samvaro anser tingsrätten  vid en samlad bedömning att det får anses uppenbart att gärningen inte inneburit något övergrepp mot XX"

Annons