Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad dömd redan 2008

Den 19-årige Köpingsbo, som sitter häktad misstänkt för grov misshandel av två män i Hallstahammar, dömdes så sent som förra året för ett liknande brott, utfört på nästan samma plats.

Annons

Det var förra onsdagskvällen som de båda männen blev påhoppade och knivskurna av ett maskerat gäng på Hammartorget. De påhoppade männen ådrog sig allvarliga skador men klarade livhanken. Båda offren tillhör enligt vad VLT erfar vit maktgrupperingar på den extrema högerkanten.

Förutom 19-åringen sitter en jämnårig kamrat och en 20-åring häktade för överfallet. Även en 17-åring är skäligen misstänkt för grov misshandel. Polisen misstänker dock – efter förhör och vittnesutsagor – att fler är inblandade i dådet.

19-åringen är känd av polisen sedan tidigare. Så sent som i februari förra året dömdes han för att oprovocerat ha sparkat ned en person med påstått rasistiska åsikter. Händelsen inträffade sommaren 2008 i Hallstahammar centrum. Den 19-årige Köpingsbon nekade till att över huvud taget ha varit på platsen, men vittnen pekade ut honom. Film från en övervakningskamera visade också händelseförloppet.

Vid den följande rättegången i tingsrätten samlades ett dussintals sympatisörer till Köpingsbon, samtidigt som brottsoffret backades upp av sinaa vänner. Resultatet blev tumult där glasflaskor och askkoppar kastades mellan gängen. Ett större polisuppbåd tvingades använda pepparsprej för att dämpa stridslystnaden i gängen.

19-åringen dömdes till villkorlig dom, böter och skadestånd på 3 000 kronor.

Annons