Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallsta riskerar hyra på flera miljoner

Sandvik flyttar från Västra Fabriken 2015. Det innebär att kommunen måste betala flera miljoner kronor i hyra till fastighetsbolaget Offentliga hus om man inte hittar någon ny hyresgäst.

Annons
Lämnar Byggnaden. Sandvik kommer att flytta sin verksamhet från Västra fabriken under 2015. Flyttar inte någon ny hyresgäst in måste Hallstahammars kommun betala hyra till Offentliga hus som nyligen köpte lokalen av kommunen.

VLT har tidigare berättat att kommunen har beslutat att sälja Västra Fabriken till Offentliga hus för 40 miljoner kronor.

I avtalet står det att Offentliga hus har rätt att kräva kommunen på hyra i fyra och ett halvt år räknat från första januari 2014, om Sandvik flyttar och ingen ny hyresgäst flyttar in. Enligt uppgift till VLT ligger hyran på omkring 4 miljoner kronor per år.

Nu meddelar Sandvik offentligt att man tänker flytta sin verksamhet från Västra Fabriken till huvudfabriken på Sörkvarnsvägen.

– Flytten är en följd av den omstrukturering som vi beslutade om för två år sedan. När vi la ned tråddragningen fick vi flera tomma ytor över i huvudfabriken. Det vore konstigt att inte använda dessa. Dessutom får vi all personal på ett och samma ställe, förklarar Jenny Landernäs, informationsansvarig på Sandvik Heating Technology.

– Enligt vår plan flyttar vi någon gång under första halvåret 2015. Det här är ingen nyhet för kommunen. De har vetat om vår flyttplan ända sedan våren 2012. Då träffade vi både kommunalrådet och kommunchefen, säger Jenny Landernäs.

Frågan är hur kommunen kunde gå med på en hyresgaranti på flera år när man visste att Sandvik skulle lämna lokalen?

– Vi har diskuterat fram och tillbaka inom kommunen och kommit fram till att det ändå är det bästa alternativet. Bortfallet hade blivit ännu större om vi inte hade sålt fastigheten till Offentliga hus som också köpte Kantzowskas lokaler för 5 miljoner kronor på samma gång, säger kommunalrådet Catharina Pettersson (S).

Moderaten Hans Strandlund och folkpartisten Sigge Synnergård sitter båda med i kommunstyrelsen. Ingen av dem är överraskad över Sandviks flyttbesked.

– Jag fick reda på det när affären började närma sig, kanske för att par månader sedan, säger Hans Strandlund.

Han tycker att det var rätt av kommunen att sälja Västra Fabriken, trots att man riskerar att få punga ut med hyra om ingen ny hyresgäst tillträder.

– Hade vi inte sålt fastigheten hade vi stått med tomma lokaler och varit tillbaka på ruta ett igen. Dessutom tror jag att Offent- liga hus är bättre skickade än kommunen att hitta nya hyresgäster.

Även Sigge Synnergård ser positivt på affären.

– I långa loppet tror jag att det är en bra affär. Offentliga hus har fler idéer än kommunen om hur man bäst ska förvalta lokalen, säger Sigge Synnergård.

Försvarar affären. Att sälja Västra Fabriken till Offentliga hus för 40 miljoner kronor är det bästa alternativet trots att Sandvik flyttar, menar kommunalrådet Catarina Pettersson (S).

Mer läsning

Annons