Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallstabo förföljde kvinna

En psykiskt sjuk man som stalkat en kvinna från Hallstahammar under flera års tid dömdes av Västerås tingsrätt för ofredande och överträdelse av besöksförbud. Straffet blev skyddstillsyn.

Annons

Mannen åläggs även att fortsätta sin psykiatriska kontakt, samt betala ett skadestånd på 10 000 kronor till kvinnan.

Det var när kvinnan arbetade på en hotellbar i början av 90-talet som hon för första gången kom i kontakt med mannen, som brukade besöka baren. Mannen började ringa och besöka henne, och kvinnan tvingades till slut flytta och byta telefonnummer för att få vara i fred. Mannen är tidigare dömd för brott mot henne och besöksförbud har meddelats honom upprepade gånger.

De senaste åren har mannen inte hört av sig, men i början av 2008 började återigen telefonsamtalen och breven komma, och mannen beställde även en tidningsprenumeration till kvinnan. Det är dessa kontakter som ligger till grund för åtalet.

Enligt domen lider mannen av en kronisk psykisk sjukdom, kallad scizoaffektiv sjukdom med akuta insjuknanden i psykos. Han har även en grav funktionsnedsättning på grund av alkoholmissbruk och har tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård. Mannen erkänner att han kontaktat kvinnan trots besöksförbudet, och uppger att anledningen var att han befann sig i ett maniskt tillstånd och var inlagd på sjukhus.

Västerås tingsrätt dömer mannen för ofredande i 19 fall och överträdelse av besöksförbud i 18 fall. Eftersom mannen trots sin psykiska sjukdom var medveten om brottet ska han även betala skadestånd till kvinnan.

Annons