Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallstabo hade knarkgömma under golvet

Fyra års fängelse. Det blir straffet för den 26-årige man från Hallstahammar med kopplingar till Hells Angels som dömts för att ha smugglat och sålt den syntetiska drogen MDPV.

Annons
I en gömma under golvet hittade polisen droger.

Enligt domen har 26-åringen vid tre tillfällen under förra hösten och vintern beställt totalt 2,1 kilo MDPV från Kina, som han sedan har sålt vidare. Polisen grep 26-åringen i mitten av januari i Västerås när han var på väg med 40 gram MDPV till en av sex kunder.

Vid en husrannsakan hemma hos 26-åringen hittade polisen mer droger och vapen i bland annat en gömma under ett golvet.

Hallstabon medger att han befattat sig på drogen, men bara för eget bruk. I förhör har han berättat att han missbrukat narkotika. Förra året började han missbruka MDPV eftersom han hört att denna drog inte gick att upptäcka i några drogtester.

26-åringen förnekar att det är han som har beställt MDPV från Kina. I stället är det en beställare som använt sig av hans dator, e-post-adress samt hans och en släktings hemadress dit försändelsen med narkotika har skickats. Beställaren har enligt 26-åringen delat upp narkotikan hemma hos honom. Han har då fått tilldelat sig en mindre mängd för eget bruk.

26-åringen vill dock inte uppge namnet på beställaren, eftersom han då kan utsätta sin familj för fara.

Det finns inte heller några kontaktlistor, försäljningslistor, betalningsströmmar, skuldsedlar eller annat som bevisar att Hallstabon har sålt narkotika.

Men tingsrätten köper inte 26-åringens förklaring. Han har inte kunnat lämna några kontrollbara uppgifter om den så kallade beställaren. Mejlen som skickats till leverantören i Kina är undertecknade med 26-åringen namn. Han har också skrivit om ”sina kunder” i mejlen. Vidare så greps 26-åringen i Västerås i färd med att leverera MDPV till en kund.

Den stora mängd MDPV som har beställts, 2,1 kilo, talar också enligt tingsrätten att narkotikan var avsedd för försäljning och inte eget bruk.

Det är klarlagt att Hallstabon haft en medhjälpare, oklart vem. Vid husrannsakan hos 26-åringen lade polisen märke till prydnadstomtar. Vid en senare husrannsakan, när 26-åringen satt häktad, fann man tomtarna sönderslagna och tömda på narkotika av någon som måste vara medhjälpare.

Men inblandningen av en medhjälpare spelar ingen roll när det gäller 26-åringen eget ansvar. Tingsrätten anser att det är berättigat med ett strängt straff eftersom 26-åringen haft en framträdande roll i brottet. Han har haft kontakt med säljaren, anvisat leveransadresser, kvitterat leveranser, hämtat försändelserna med narkotika, skött betalningar och förvarat narkotika i sitt hem med mera. Det har dock inte framkommit om hur mycket Hallstabon har tjänat på handeln, om den överhuvudtaget gått med vinst.

Förutom grovt narkotikabrott, narkotikabrott och grov narkotikasmugglingen döms 26-åringen till en rad mindre allvarliga brott, som hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, rattfylleri, dopningsbrott och grov narkotikasmuggling.

MDPV

MDPV är en konstgjord drog, vars fullständiga namn är metylendioxipyrovaleron. Från och med den 1 februari 2010 är den narkotikaklassad i Sverige. Hälsoriskerna för MDPV är jämförbara med riskerna för amfetamin och ecstasy. Höga doser av MDPV kan ge ångestattacker och upprepat intag under en längre tid kan ge abstinenssymptom.

Annons