Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallstabo måste betala 300 000

Försäkringskassan kräver nu en Hallstabo på drygt 300 000 kronor, då de anser att 48-åringen fått för mycket i livränta.

Annons

Det var efter en arbetsskada som inträffade i slutet av 1980-talet som Hallstahammarsbon fick livränta från Försäkringskassan eftersom olyckan satte ner arbetsförmågan. Det var en livränta utan tidsgräns.

Från 2003 ändrades lagen så att man kunde bli av med sin livränta om inkomstförhållandena ändrades så att de kompenserade för bortfallet som livräntan var beräknad på.

Det var när Hallstahammarsbon anmälde ändrad inkomst till Försäkringskassan i början av det här året som de upptäckte att 48-åringen hade både bytt anställning och fått betydligt högre lön.

48-åringen bytte arbete redan 1989 och fick där också en betydligt högre lön. Försäkringskassan menar att om de känt till detta så hade livräntan omprövats och dragits in, om inte annat från januari 2003 då den nya lagen trädde i kraft.

Försäkringskassan vill därför ha tillbaka den livränta som utbetalats från januari 2003. Under de åtta åren fick 48-åringen drygt 50 000 kronor per år, totalt 400 000 kronor.

Nu behöver inte Hallstabon betala tillbaka hela den summan. Försäkringskassan skriver ner sin fordran med 25 procent på grund av beloppets storlek och att livräntan betalats ut under så lång tid.

48-åringen har till slutet av oktober på sig att betala in drygt 300 000 kronor. Betalar inte Hallstabon i tid blir dröjsmålsräntan 10 procent per år.

Beslutet kan överklagas till förvaltningsdomstolen.

Mer läsning

Annons