Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kommer Hallstas största familj

Föräldrar i Kolbäcksdalen får fler barn än rikssnittet. Familjen Nikula i Hallstahammar är glada över sina nio barn, men inte över bemötandet de får.

Annons
Familj på väg. Familjen Nikula i Hallstahammar har snart nio barn. Här cyklar 11-åriga Stella och 6-åriga Ivan med mamma Matilda, pappa Sami och fyra småsyskon i lådcykeln.  Foto: Maja Tengnér

För att vara en familj med snart nio barn är det förvånansvärt lugnt en eftermiddag precis efter mellanmålet hos familjen Nikula i Hallstahammar.

Mamma Matilda Nikula byter kanal på tv:n med en app i telefonen. De sex barnen som är hemma leker tyst, med avbrott för ett utbrott när någon har ritat i någon annans målarbok. Bara Aulis, 1 år, sitter kvar i sin barnstol i köket.

– Att ha nio barn är ibland nio gånger så roligt, men inte nio gånger så jobbigt, säger Matilda Nikula.

Den nionde ligger i magen och beräknas komma ut i juni.

Matilda Nikulas äldsta barn är 11 år. Efter att hon och Sami fått Ivan, sitt första gemensamma barn, har de fått barn nästan varje år.

– Vi har aldrig haft något uppehåll. Så man har vant sig vid att aldrig få sova, säger Matilda Nikula.

– Vi är Hallstas tröttaste föräldrar, säger Sami Nikula, som just har kommit hem från jobbet.

Familjen Nikula drar kanske upp födelsetalen något, men familjer i Hallstahammar får i allmänhet fler barn än genomsnittet. Kommunen är bland de 50 barntätaste i hela landet. Varje kvinna föder i snitt 2,25 barn här, jämfört med rikssnittet som är 1,9. Surahammar ligger också högt, med i snitt 2,22 barn per kvinna.

Sami och Matilda Nikula tycker att fruktsamhets-talen är intressanta. Men trots att stora familjer är vanligare här möter de ofta reaktioner ute på stan som inte alltid är så roliga.

– Folk räknar in oss. De frågar hur många barn vi ska ha. Hur vi ryms i huset, säger Matilda Nikula.

Sami och Matilda Nikula får också frågor om hur de klarar att ta hand om barnen.

– Det kommer bara från folk som inte känner oss, säger Matilda Nikula.

Hur är det att möta det?

–Det beror på dagsformen. I bland kan man svara något käckt, men en dålig dag kanske man inte är så trevlig, säger Matilda Nikula.

– De enda som är glada när de ser oss är invandrare. De tycker oftare att det är en gåva att få många barn, säger Sami Nikula.

Vardagen för en familj med snart nio barn är välplanerad.

– Man kan inte komma hem och inte veta vad man ska laga för middag, säger Matilda Nikula.

Hon är hemma på heltid, och kommer att fortsätta med det tills de minsta barnen är så stora att de kan börja på förskola.

Ett val som Matilda och Sami har gjort är att dela lika på hemarbetet och vak- nätterna.

– Det funkar inte om Matilda ska ta allt på nätterna. Då blir det inget kvar av henne. När jag åker på jobbet kan jag i alla fall vila upp mentalt, säger Sami Nikula.

De får sällan barnvakt. Förutom en gång om året, säger Matilda Nikula med ett skratt.

– Det är när vi åker till BB!

Men Sami Nikula skrattar inte. Bristen på egen tid tillsammans tär på förhållandet, menar han.

– Vi får höra att vi får skylla oss själva som har skaffat så många barn. Men det tror jag inte att folk säger till föräldrar med två barn.

Själv tycker han att det finns många plus med en stor familj.

– Det är liv och rörelse och det gillar jag. Person-ligen märker jag ingen större skillnad från när jag bara hade två barn.

– Vill du se vad min snälla mamma har gjort? Helmi, 5 år, springer före uppför trappan. I ett ledigt prång finns ett välutrustat pysselbord.

Fler barn kommer och vill visa sina sängar och saker. Familjen Nikula har utnyttjat utrymmena på över- våningen smart, med våningssängar och bra planering, men en 2,5 meter bred säng i föräldrarna sovrum krävs för att klara nätterna.

– Ofta sover alla barn i vår säng innan natten är slut, säger Matilda Nikula.

Familjen har en minibuss, men cyklar gärna omkring med sin lådcykel i Hallstahammar. Att hålla koll på flera barn i förskoleåldern kan verka snårigt, särskilt när 6-årige Ivan tycker att föräldrarna är för långsamma och vill cykla i förväg.

– Barnen undrar hur jag kan veta allt. Men det är som att jag får ett extra öga för varje barn, säger Matilda Nikula.

Familj på väg. Familjen Nikula i Hallstahammar har snart nio barn. Här cyklar 11-åriga Stella och 6-åriga Ivan med mamma Matilda, pappa Sami och fyra småsyskon i lådcykeln.
Cyklar. Pim, Aulis och Bonnie trivs i lådcykeln som mamma Matilda Nikula trampar.
I hallen. Helmi, Ivan och Bonnie Nikula klär på sig.
Kan själv. Bonnie Nikula, 3 år, har en stark vilja.

Mer läsning

Annons