Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästägare stämmer polis

En enskild polisman stäms sedan han i tjänsten upprättat en djurplågerianmälan mot ett par från Kolbäcksdalen.

Annons

Det var i oktober 2006 som polismannen var behjälplig miljöförvaltningen och en distriktsveterinär i samband med ett omhändertagande och avlivning av en skadad häst på parets gård i Kolbäcksdalen. Detta överklagades av paret i olika instanser, där man förlorade. Man anmälde också flera inblandade tjänstemän för bland annat jäv.

I samband med besöket på gården upprättade polismannen en anmälan om djurplågeri och brott mot djurskyddslagen som en åklagare senare beslutade att inleda en förundersökning mot paret. Senare delgavs hustrun som misstänkt för misshandel och djurplågeri. Något beslut om åtal har inte tagits av åklagare.

I slutet av oktober förra året skickade därför mannen en ansökan om betalningsföreläggande till kronofogdemyndigheten mot polismannen på 15000 kronor samt ränta på 5000. Mannen menade att polismannen gjort sig skyldig till falsk eller obefogad angivelse och att polismannen därför var skadeståndsskyldig.

Polismannen svarade att skadeståndsanspråket inte skulle riktas mot honom utan mot polismyndigheten i Västmanland eftersom anmälan var upprättad under myndighetsutövning. Det här gjorde att målet överlämnades av kronofogdemyndigheten till tingsrätten där nu ärendet är uppe för behandling. Där kräver mannen att ärendet ska avgöras efter en muntlig förhandling.

Mer läsning

Annons