Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsföreningen rustade klensmedjan i Ramnäs

Den gamla klensmedjan i Ramnäs hantverksby har fått en rejäl upprustning. Ideella krafter från hembygdsföreningen påbörjade arbetet våren 2011.

Annons
En av eldsjälarna. Lennart Källman från Ramnäs/Virsbos hembygdsförening som har renoverat klensmedjan i Ramnäs. På bilden syns smedjans fjäderhammare som nu åter fungerar.

Det är nu åter möjligt att arbeta i klensmedjan i Ramnäs hantverksby. Detta tack vare ideellt arbete av medlemmar i Ramnäs/Virsbos hembygdsförening. Lennart Källman har varit ansvarig för det praktiska arbetet där tio personer har varit delaktiga på olika sätt.

Nu ska den gamla fjäderhammaren som dominerar smedjans största rum fungera.

Man har dragit in el och ordentlig belysning samt fått en värmefläkt på plats. Och det har anlagts en ny trappa som har en betydligt mindre snubbelrisk än den tidigare.

Pengarna till projektet har kommunen och hembygdsföreningen fått genom Sparbanksstiftelsen.

– Vi började våren 2011 med att såga träkubb av timmer för att ha det att lägga som golv här inne, säger Lennart Källman.

Det gamla jordgolvet grävde man upp med hjälp av en minigrävare som kördes in i smedjan. I stället lade man in ett lager av sand som man sedan lade in träkubben på.

– Träkubb är väldigt bra att gå på. Det är ett gammalt beprövat verkstadsgolv. Folk tror att om man lägger trägolv inne i en smedja så börjar det väl brinna, men det gör det inte, det kan möjligen glöda till lite någon sekund.

Klensmedjan användes från mitten av 1800-talet fram till någon gång runt 1950-60-talet. Där tillverkades verktyg till den stora Lancashiresmedjan som ligger intill.

Efter renoveringen är nu tanken att företagarna i hantverksbyn ska kunna använda den vid olika evenemang och utbildningar.

Mer läsning

Annons