Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är redo för brandlarm

Hallstahammars kommun har inte haft några kvinnliga brandmän. Tills nu. Möt Ann-Louise Söderberg och hennes kollega Maria Nilsson.

Annons
Hallstahammars första kvinnliga brandmän. Ann-Louise

Det är två väldigt stolta och glada kvinnor som VLT möter på Kolbäcks brandstation.

Vilket kanske inte är så konstigt. De har precis klarat alla tester och är nu redo för ett yrke som är så starkt förknippat med hårda fysiska och mentala krav att bara de bästa väljs ut.

– Jag är så grymt stolt, säger Ann-Louise ”Lollo” Söderberg märkbart uppspelt.

Brandmannayrket är något av männens bastion då det är väldigt få kvinnor inom den yrkeskategorin. Varför går det att tvista om, men faktum är att Hallstahammars kommun aldrig tidigare mönstrat en kvinnlig brandman.

Det blev det ändring på efter att Kolbäcksbon Lollo och hallstingen Maria Nilsson gick på ett möte om jämställdhetsfrågor.

– På mötet pratade de om just bristen på kvinnliga brandmän. Och det var nog där tanken väcktes första gången. Jag ville anta utmaningen, säger 28-åriga Maria som även driver eget företag.

Tanken på ett liv inom brandkåren fanns betydligt tidigare hos Lollo Söderberg. Både hennes pappa och hennes man har varit brandmän, något som verkar ha smittat av sig på henne.

– Jag har alltid fascinerats av brandkåren men trodde inte att jag skulle klara de hårda testerna. Men efter det där mötet så gav jag mig fan på att försöka. Det var nu eller aldrig, säger hon.

Sagt och gjort påbörjade Lollo och Maria de rigorösa brandmannatesterna. Av fyra sökande valdes de slutligen ut till att få fortsätta till den två veckor långa utbildningen för att bli deltidsbrandmän

– Jag har nog aldrig blivit utsatt för så hårda tester förut, säger Lollo.

Nu är de båda redo att slå på blåljusen och rädda liv. Men att vara de första kvinnorna i ett så mansdominerat yrke ger upphov till många frågor.

– Det är pinsamt att det ska behöva bli 2012 innan området får kvinnliga brandmän. Varför det inte skedde tidigare tror jag beror på att många tjejer inte tror de kan. Det måste vi förändra. säger Maria Nilsson.

Lollo Söderberg håller med.

– Vi är inte unika på något sätt. Det finns många andra som också kan men inte vågar, säger hon.

Bemötandet de fått av sina kollegor har varit positivt. På brandstationen i Hallstahammar där Maria är stationerad tänker man inte i banorna kring vilket kön en anställd har.

– De tittar på vilken sorts individ man är och vilka egenskaper man har. Det passar mig verkligen för jag gillar inte när man kategoriserar människor efter kön, säger Maria.

Som nyblivna deltidsbrandmän kommer Lollo och Maria att gå som reserver tills en ledig plats blir tillgänglig. Men Maria har även andra planer.

– Jag vill börja föreläsa om brandmannayrket för andra. Det finns så stor okunskap bland tjejer och kvinnor om vad det faktiskt innebär och vad som krävs, säger hon.

Alla lika. På brandstationerna där Lollo och Maria är stationerade ges alla samma bemötande, oberoende av kön.
porträtt
Annons