Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon får inte åka till julfirandet

Birgitta Johansson från Hallstahammar har haft ett jobbigt år. I mars opererade hon höger knä med protes och i augusti fick hon en mindre stroke. Birgitta lider även av en mikroskopisk tjocktarmsinflammation, en sjukdom som orsakar ledbesvär. 

Annons
Birgitta Johansson får inte åka till julfirandet.

– Jag klarar inte av att gå några längre sträckor på grund av smärtan. Den dag i veckan som jag går källargången till tvättmaskinen är jag helt slut, säger Birgitta.

Hon hade sett fram emot att fira julen hos en väninna i Borås. För att kunna göra det måste hon åka taxi. Att kliva av och på buss eller tåg är för smärtsamt, likaså att byta tåg i Herrljunga.

Men Hallstahammars kommun avslår Birgittas ansökan om riksfärdtjänst.

För att få rätt till riksfärdtjänst måste den sökande ha en funktionsnedsättning som är stor och varaktig samt att resan inte kan genomföras på egen hand med allmänna kommunikationer. Kommunen konstaterar Birgitta Johanssons läkarintyg inte styrker att hennes funktionshinder är ”stort och varaktigt”.

– De gör en bedömning utan att ens ha träffat mig och det gör mig förbannad. Nu får jag sitta här ensam över jul. All min släkt finns i Nordnorge, säger Birgitta som har svårt att hålla tillbaka tårarna.

Det är kommunens trafiksamordnare Eva Hjortsberg som har handlagt ärendet.

– Jag kan inte yttra mig om beslutet, mer än att vi gör en prövning i varje enskilt fall och att det är omständigheterna i dagsläget som vi tar hänsyn till.

Birgitta fick riksfärdtjänst 2012, då bosatt i en annan kommun. Eva Hjortsberg menar att kommunens beslut trots det kan vara riktigt.

– Det är inte säkert. Både resor och omvärlden kan se annorlunda ut än förra gången.

Mer läsning

Annons