Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspektion kritiserar socialnämnden i Hallstahammar

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar kritik på flera punkter mot socialnämnden i Hallstahammar för nämndens hantering av ett ärende.

Annons

En ensamkommande flyktingungdom i övre tonåren fick en så kallad god man, alltså en person som i det här fallet har till uppgift att tillvarata den unges intressen på det sätt som föräldrar normalt förväntas göra för en omyndig person.

Den gode mannen bler förordnad på hösten 2016 och började då med att hos socialnämnden begära kopior på utredningar, journalanteckningar och eventuella polisrapporter. Enligt den gode mannen fick denne inte alla handlingar, trots påminnelser.

Vidare blev det senare under hösten aktuellt att ta ställning till frågan om ungdomen skulle omhändertas enligt LVU. Den gode mannen fick underlagen för omprövning inför ett nämndssammanträde först samma dag som sammanträdet skulle äga rum.

IVO konstaterar att nämnden inte dokumenterat i journal att den gode mannen begärt ut handlingar och inte heller att sådana skickats ut, vilket är en brist enligt IVO.

Dessutom kräver IVO att den som är part i ett LVU-mål får handlingar i så god tid att man får "skäligt rådrum" att yttra sig, och dessutom i god tid får meddelande om att sammanträde ska hållas och att man får närvara.

IVO konstaterar också att socialnämnden brustit då den inte givit ett formellt avslagsbeslut på en begäran om ekonomiskt bistånd till kläder som ungdomen, via den gode mannen, ansökt om.

Socialnämnden i Hallstahammar ska senast den 5 maj redovisa för Inspektionen för vård och omsorg hur nämnden ska göra för att inte i framtiden upprepa de brister som IVO identifierat.

Mer läsning

Annons