Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrare ska lockas till Virsbo

Nu ska nya svenskar lockas att flytta ut i den Västmanländska landsbygden. Virsbo blir den första orten att visa upp sig.

Annons

– Det är Virsbo som vi tar de första stapplande stegen som vi hoppas ska bli en bra modell för andra små orter i Västmanland att locka hit nya svenskar, säger projektledaren Inge Larsson, själv en välkänd profil från Virsbo.

Det är folkrörelseägda Coompanion i Västmanland tillsammans med Länsbygderådet och Svenska Kyrkan som står bakom projektet.

– Många invandrare tror ju att man måste få bo på en centralort för att få tillgång till all service. Vi vill visa att servicen finns och att det finns andra möjligheter på en liten ort som inte finns i en centralort, säger Marita Öberg-Molin, verksamhetsledare på Coompanion.

Tanken är att det är främst invandrare som har önskemål att starta en egen verksamhet eller som kanske redan har ett jobb men vill hitta en annan miljö för familjen som ska flytta till småorterna.

– Det är ju ingen idé att flytta från en arbetslös tillvaro till en ny, säger Inge Larsson.

Den 29 maj kommer den första busslasten med intresserade invandrare från Köping till Virsbo. På konsthallen ska de får en information om orten och vilka möjligheter som finns till jobb, bostad och eget företagande. Sedan får man också en rundtur.

– Efter en tid ska vi följa upp de som varit där. Finns det några som är allvarligt intresserade så kommer det att få en möjlighet till nya besök där man får titta närmare på saker och ting. Vill man kan man få en värdfamilj från Virsbo att ha kontakt med, berättar Inge Larsson.

Medåker, utanför Arboga, är nästa ort på tur att genomföra en satsning på att locka företagsamma invandrare.

Mer läsning

Annons