Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaj Svednell är avliden

Kulturlivet i Hallstahammar har förlorat sin största eldsjäl. Kaj Svednell, Hammarteaterns verksamhetsledare, är död.

Annons
Tillträdde 1997. Kaj Svednell började som verksamhetsledare på Hammarteatern våren 1997. Innan dess hade han jobbat både inom Studio Westmannia samt åt en fri teatergrupp i Värmland.foto: daniel gustafsson/arkiv

Han avled hastigt under helgen.

– Det är chockartat. För jävligt, säger Sören Iwemyr, en nöjes- och teaterprofil i Hallstahammar som har känt Kaj Svednell i många år.

– Kaj har ju funnits där hela tiden. Han har varit Hammarteatern. Men den måste drivas vidare i hans anda, något annat vore fel, säger han.

Vad tycker du karaktäriserade Kaj Svednell?

– Hans kreativitet. Han hade en otrolig förmåga att skapa bilder i teateruppsättningarna. Sen var han också väldigt engagerad i teaterns ungdomsverksamhet, säger Sören Iwemyr.

Kultur- och fritidsförvaltningens ordförande, Joakim Graning (S), fick beskedet i går vid lunch.

– Jag blev chockad. Det blev ett tomrum på en gång.

Vad har han betytt för teatern i Hallstahammar?

– Otroligt mycket. Han har utvecklat teatern och verkligen satt den på kartan här i kommunen.

– Han såg också till att teatern riktade sig till alla. Han respekterade också alla och bidrog med en mycket stor kunskap vid olika evenemang. Jag har själv inte spelat teater men väl hjälpt till vid några föreställningar så jag kände honom ändå lite grann.

Vad kan kommunen göra för Hammarteatern i det här läget?

– Vi kan och ska stötta både familjen och föreningen. Hur sedan föreningen tar sig vidare får vi ha dialog om med styrelsen. Vi ska inte bestämma det men väl vara med och hjälpa till, säger Joakim Graning.

Kaj Svednell blev 56 år.

Mer läsning

Annons