Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarade sig med nöd undan fängelse

Villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar. Det blev tingsrättens påföljd för Virsbopolitikern Per Jörgensen.

Annons

Det var mycket nära att Per Jörgensen skulle ha fått fängelse i en månad i stället för samhällstjänst av Västmanlands tingsrätt sedan man funnit honom skyldig till grovt rattfylleri.

Det var i början av december förra året som Per Jörgensen körde av vägen efter väg 668 i Virsbo. När polis kom till platsen kunde de konstatera att han var påverkad av alkohol. Provtagning visade att han hade 1,17 promille alkohol i blodet. Han åtalades i mitten av april för grovt rattfylleri.

Tingsrätten konstaterar att grovt rattfylleri är ett brott av sådan art att påföljden ska vara fängelse och att det måste föreligga särskilda skäl för att frångå fängelse.

Rätten konstaterar också att Per Jörgensen tidigare är ostraffad och att händelsen framstår som en olycklig engångsföreteelse.

– Vid en samlad bedömning anser rätten, om än med viss tvekan, att omständigheterna kring körningen är sådana att det finns utrymme att frångå normalpåföljden, skriver rätten i domen.

Rätten anser också att brottet inte utgör tillräckliga skäl för att skilja Per Jörgensen från sina politiska uppdrag.

- Har man klantat sig på det här viset så får man stå sitt kast. Jag har aldrig varit i klammeri med rättvisan tidigare, jag tänker inte göra om det, säger Per Jörgensen.

- Jag tycker det är bra att det blev samhällstjänst, där blir jag till mer nytta än att skaka galler.

Han kommer att fortsätta att vara politiskt akltiv.

- Jag får fundera över om jag ska bilda ett lokalt part eller om jag ska gå med i något annat parti. Jag har varit i kontakt med ett annat parti som har visat mig sitt stöd, men jag har inte bestämt mig än, säger Per Jörgensen.

Mer läsning

Annons