Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparstölder uppklarade

Den senaste tidens omfattande kopparstölder i Hallstahammar kan nu vara på väg att få sin lösning.

Annons
Polisens fynd. Det ser ut som rena antikaffären på polishuset i Arboga. Kriminalinspektör Walter Donluvil håller på att katalogisera fynden. Foto: Martin Bylund/BBL-AT

I förra veckan slog polisen i Arboga till mot ett lokalt företag och flera personer greps misstänkta för grovt häleri.

Razzian tillkom efter ett långt, idogt polisarbete, där de första signalerna om misstänkta brott kom för några månader sedan.

Då stoppades en personbil i en rutinundersökning, och polisen fick veta att färden – som börjat i Lindesberg – hade Arboga och ett Arbogaföretag som destination.

Fynden i bilen väckte funderingar. Där låg nämligen stora mängder kopparföremål.

Koppar är en begärlig vara och priset nådde i vintras rekordnivåer. På världsmarknaden var priset närmare 700 kronor kilot. Stölderna har också accelererat under våren även om priset sjunkit den senaste tiden.

Vattenfall och Mälarenergi har bland annat utsatts för stölder i Hallstahammar. På andra håll i Västmanland har privatpersoner blivit av med kopparföremål.

Från polisens sida har misstankarna alltså under en tid riktats mot Arbogaföretaget. I torsdags i förra veckan gjorde polisen därför ett tillslag och razzia av verksamheten och lokalerna. Fynden kom att bekräfta misstankar. Här påträffades rester av material och ledningar från kraftbolagen där koppar skalats bort. Här återfanns även 100-tals sannolikt stulna burkar, fat och annat – kopparföremål och klenoder med stort affektionsvärde för privatpersoner.

Två personer greps i företagets lokaler, varav en frigavs efter ett första förhör.

Strax efteråt greps dock ytterligare en person och i fredags satt far och son i företagsledningen anhållna, misstänkta för grovt häleri. Värdet av kopparen uppgår till 100 000-tals kronor.

Annons