Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde full för att bli gripen – får sänkt straff

En man från Surahammar som var desperat efter hjälp och körde bil rattfull enbart för att bli omhändertagen av polisen får nu sitt straff sänkt efter att ha överklagat till Svea hovrätt.

Annons

Västmanlands tingsrätt dömde mannen till fängelse i en månad för grovt rattfylleri, men Svea hovrätt ändrar nu straffet till villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar.

Det var i slutet av december 2008 som mannen körde bil en kort sträcka med 1,8 promille alkohol i blodet. Mannen led av adhd som han medicinerade mot, men han hade inte tagit sin medicin och det ihop med ett stort alkoholintag gjorde honom sömnlös. Mannen verkar ha mått väldigt dåligt, för efter att ha ringt jourhavande medmänniska utan att ha fått den hjälp han ville ha, ringde han till polisen för att de skulle ta hand om honom eller skjutsa honom till psykakuten så att han kunde få sin medicin.

När polisen kom till mannens bostad sa de att de inte kunde omhänderta honom, eftersom de endast kan gripa personer som begått brott. När polismännen gick följde mannen efter, tog sin bil och körde ut från parkeringsplatsen till gatan utanför, totalt en sträcka på 30 till 40 meter, innan han körde in till kanten och stannade.

Västmanlands tingsrätt ansåg inte att det fanns några förmildrande omständigheter kring brottet, men Svea hovrätt gör alltså en annan bedömning. Hovrätten menar att körningen, som skedde tidigt på morgonen på en sparsamt trafikerad väg, inte innebar någon större trafikfara samt att omständigheterna kring brottet gör att det inte finns risk för återfall.

Annons