Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot välta gravstenar

Det ser ut som om ett gäng vandaler dragit fram över kyrkogården i Kolbäck. Gravstenar ligger till höger och vänster. Men det är kyrkan själv som bär ansvaret.

Annons

– Min farfars grav har blivit skändad. Jag och mina syskon kommer att polisanmäla församlingen för brott mot griftefriden, säger Mikael Gillberg från Katrineholm.

Det är andra gången på mindre än ett dygn som han gjort den dryga timmens resa till sina fäders kyrkogård i Kolbäck för att se på förödelsen och försöka få ett svar på vad som har hänt.

 – Jag trodde inte mina öron när min syster ringde och berättade vad som hade hänt och vad hon sett när hon var hit. Jag och min dotter kände att vi bara måste åka hit och titta.

Orsaken till att kyrkan börjat se över gravstenarnas stabilitet var en olyckan i höstas i Bollebygd där en liten flicka fick en gravsten över sig och senare avled av skadorna.

– Jag kan bara beklaga att det blivit så här. Vi trodde att de flesta av våra gravstenar i Kolbäck var säkra. Men nu var det inte så, därför har vi tvingats av säkerhetsskäl att göra den här åtgärden, säger Asta Matikanen Lecklin, kyrkoherde i Hallstahammar-Kolbäcks församlingar.

Den här förklaringen är något som Mikael Gillberg inte på något sätt köper och håller fast vid att han och hans fem syskon ska göra en polisanmälan.

– I Katrineholm där jag själv bor gick man ut med brev till varje gravrättsinnehavare i god tid före innan man lade ner stenen och informerade att det var aktuellt att göra det och att man kunde mot en kostnad få hjälp att få ordning på sin gravsten. Man satte också upp lappar på de stenar som var farliga för att man skulle kunna undvika dem. Det skulle man mycket väl ha kunnat gjort här också.

Kyrkoherde Asta Matikanen Lecklin har ingen bra förklaring varför man inte kunde ha gjort till exempel som i Katrineholm.

– Det var fråga om så många gravstenar och alla visste vi inte om vilka som har gravrätten. För personalens och besökarnas säkerhet valde vi att lägga ikull stenarna först och sedan informera. De gravrättsinnehavare vi känner till får brev, övriga informeras genom annonser.

Mer läsning

Annons