Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lät fåren svälta - åtalas

För två år sedan upptäckte en privatperson några utsvultna får i Strömsholm. Nu åtalas fårägaren för brott mot djurskyddslagen.

Annons

Fårägaren hade runt 250 får i Strömsholms naturreservat, på den sydligaste spetsen av Hallstahammars kommun. Marken ägs av staten.

När fårägaren, som bor i en annan kommun, skulle samla in fåren efter sommaren 2008 missade han några djur, trots att han sökte av området flera gånger.

En privatperson som besökte området i mitten av december 2008 såg några magra får som vandrade omkring på markerna. Han kontaktade polis samt får-ägaren.

När polisen, tillsammans med miljönämnden, kom till platsen dagen efter hade får-ägaren hämtat hem de kvarglömda fåren. Han hade dock varit tvungen att avliva ett av dem på plats. De övriga var tärda men klarade sig.

En polisutredning inleddes och denna har nu lett fram till att fårägaren åtalas för brott mot djurskyddslagen. Straffet föreslås bli en företagsbot på 10 000 kronor.

Även Hallstahammars kommun synade fallet.

– Vi resonerade kring att inhägnden kanske borde göras om och att fårägaren borde ha bättre uppsikt över djuren när de tas in för säsongen men ärligt talat hände det nog inget mer av det, säger Thomas Norrman på miljönämnden i Hallstahammar.

Några veckor senare, den 1 januari 2009, övertog länsstyrelsen ansvaret för alla djurskyddsärenden. Därifrån finns inga beslut om åtgårder mot fårägaren utifrån kommunens resonemang.

I dag, onsdag, tar tingsrätten upp fallet.

Mer läsning

Annons