Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läxfri skola – stor snackis även i utlandet

Inte nog med att debatten kring eventuellt läxfri skola har varit omfattande bland politikerna lokalt – förslaget uppmärksammas över hela världen vilket har tagit mannen bakom motionen helt på sängen.

Annons
Många reaktioner. Förslaget om att göra Hallstahammar till den första läxfria kommunen har väckt reaktioner runt om i världen.

Slår man en google-sökning på ”Hallstahammar + homework” får man strax över 500 000 träffar. Många av dem är länkar till samma sida, andra är irrelevanta, men ändå: nyheten om att Hallstahammar skulle kunna bli den första läxfria kommunen i Sverige – och sannolikt världen – har blivit omtalad långt utanför Sveriges gränser. Nyhetsredaktioner som Fox News och ABC News i USA och The Independent i England skriver om det men även andra internetsajter, till exempel den inte fullt lika kända The Magazine for Filipinos in Europe, berättar om förslaget.

Även i Twitterflöden, bland bloggar och på Facebook kommenteras och diskuteras frågan livligt och några tycker att det låter underbart och är beredd att flytta hit.

Kommunalrådet Catarina Pettersson (S) var inte beredd på denna omfattande uppmärksamhet när fullmäktige härförleden beslutade att utreda frågan om läxor i skolan.

– Oj, är min reaktion. Jag trodde inte att frågan skulle bli så stor. Men det visar väl att frågan om läxläsning engagerar. Det är ju också bra publicitet att vi i Hallstahammar vågar lyfta frågor och utreda dem, säger hon.

Är denna uppmärksamhet något ni kan dra nytta av i marknadsföring av kommunen till exempel?

– Haha, nej inte ur det perspektivet, säger Catarina Pettersson.

Mannen bakom motionen, vänsterpartisten Richard Andersson, vet inte riktigt vad han ska säga.

– Det är helt otroligt. Det var verkligen inte tanken att genomslagskraften skulle bli så här stor, säger han och skrattar lite.

– Att den har blivit så stor är nog dels att frågan är ganska konkret och det är nog förhållandevis lätt att ta ställning. Skolan är också något som engagerar många. Jag tycker det är bra att debatten blir stor så att vi går till botten med vad som är effektivt.

Han har själv inte blivit kontaktad av utländsk media, men väl av Aftonbladet. Richard Andersson tycker också att det är bra att frågan lyftes i partiledardebatten förra veckan.

– Det var spännande och det blir ju en ideologisk debatt, vilket är bra.

Lärare, som han är, har den senaste tiden varit ganska pressad, som alltid, och med detta ovanpå allt känner han nu att semester är ganska skönt.

– Jag är inte van med denna typ av uppståndelse. Men jag förstår nu att om man sticker ut näsan så kan det hända saker, säger han och skrattar på nytt.

Nyheten i världsmedia:

New York-tidningen ABC News 

Brittiska Independent 

Amerikansk föräldrabloggen Parents

Livsstilsmagasinet Elite Daily 

Amerikanska Fox News

Filippinsk-europeiska FFE

Mexikanska nyhetssajten Vanguardia

Mer läsning

Annons