Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lövåsenanställda friade men avstängda

De två anställda på Lövåsen är fortfarande avstängda från sina arbetsplatser, trots att de inte längre är misstänkta för att ha orsakat magsjuka på äldreboendet.

Annons

Det var i fredags förra veckan som polisen meddelade att man lägger ned förundersökningen mot de två anställda, eftersom det inte gått att styrka brott. Misstankarna rubricerades som misshandel alternativt framkallande av fara för annan.

– Det finns inga konkreta bevis, bara lösa spekulationer och påståenden, säger för-undersökningsledare Hans Nordahl.

De två anställda stängdes av från sina arbetsplatser när förundersökningen inleddes i slutet av mars.

Men trots att förundersökningen nu är nedlagd kvarstår avstängningen. Kommunen gör nämligen en intern utredning som ännu inte är klar.

– Min bedömning är att så länge det pågår en utredning är det bäst för alla parter om de anställda slipper att gå till jobbet. Förutsättningarna att stötta de anställda och personalen är bättre när utredningen är klar, säger socialchefen Cecilia Wassén.

Detta innebär inte att de anställda är fortsatt misstänka i ”kommunens ögon”.

– Nej, inte alls. Jag har alltid sagt att de är oskyldiga tills något annat är bevisat. Kommunens utredning fokuserar heller inte på de anställda, utan på verksamheten och den vård vi bedriver. Den ska visa om det finns brister som vi kan rätta till.

– Finns det allvarliga brister kommer vi att anmälan dem till Socialstyrelsen. Men redan nu kan vi konstatera att vi inte brustit i vår hantering av magsjuka, säger Cecilia Wassén.

Kommunens interna utredning beräknas vara klar i början på juni.

Hur länge de anställda är avstängda från sina arbeten kan Cecilia Wassén inte svara på.

– Det är något som vi vill komma överens om med de anställda och fackliga representanter.

Annons