Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucchini får stororder

Sommaren för Lucchini i Surahammar har varit god med flera nya ordrar där den senaste bryter ny mark.

Annons

Åren på den här sidan sekelskiftet har varit turbulenta för tåghjulstillverkaren Lucchini.

Först såldes företaget av Adtranz till italienska Lucchini, åren 2002-2004 kom flera varsel med uppsägningar som följd, några år senare gjordes stora investeringar och de senaste åren har varit gynnsamma för företaget och dess anställda. Och den trenden verkar fortsätta.

Nyligen undertecknades ett kontrakt på sex år, med option på ytterligare två år, med norska Flytoget som trafikerar sträckan Oslo-Gardermoens flygplats med höghastighetståg. Lucchini ska sköta underhållet av hjulpar och växellådor åt Flytoget.

Erik Kihlgren är vd på Lucchini i Surahammar.

– Det är en viktig order för oss. Den är visserligen inte så stor i pengar räknat men är strategiskt betydelsefull. Genom den har vi kommit in på den norska marknaden. Dessutom visar den att vi är marknadsledande inom underhåll, säger han.

Lucchini började för cirka tre år sedan bredda sin verksamhet till att även innefatta just underhåll.

– Det är nu en av våra tre ben. Sedan tidigare levererar vi nya reservhjul till befintliga tåg och också hjulpar till nya tåg.

Är det nyanställningar på gång?

– Det kan bli det. Inom överskådlig tid, något år framåt, är det snarare en ökning än en minskning vi kommer att se, säger Erik Kihlberg.

Lucchini har i dag 61 fast anställda i Surahammar.

Mer läsning

Annons