Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man åtalas för dränerad fond

Nu klarnar bilden av förskingringen mot Uponors Metallklubb. En misstänkt man åtalas. Den här gången är underlaget bättre, anser åklagaren.

Annons

Virsbo. Allt började våren 2011, när den nye ordföranden i Metallklubben på Uponor började titta över klubbens skenande försäkringspremier.

En mängd oegentligheter i fackklubbens ekonomi upptäcktes, och det blev klart att någon hade dränerat föreningens sjukfond på pengar under flera år.

Nu väcks åtal mot en man som misstänks för att ha förskingrat 760 000 kronor från klubben. Åklagare Johan Fahlander lade ned åtalet hösten 2012, men efter att polisen har gjort en ny förundersökning tror han sig nu ha tillräckligt på fötterna för att kunna få mannen fälld.

– Det är en diger ekonomisk utredning som ligger till grund för åtalet. Utan den hade man inte kunnat väcka åtal, säger Johan Fahlander.

Utredningen visar att någon, med hjälp av förfalskade fakturor och genom att ändra siffror i bokföringen, har förskingrat 760 000 kronor ur sjukfonden, vars syfte är att ge medlemmar ekonomisk ersättning för mediciner och läkarbesök.

Den misstänkte mannen erkänner att det är han som har skrivit under de falska fakturorna, men han för- nekar brott. Han har ingen förklaring till vart pengarna har tagit vägen.

Mer läsning

Annons