Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommaren är räddad

Det blir gott om jordgubbar i år och det kommer att finnas lokala bär till midsommar, enligt Calle Eriksson, som driver jordgubbsodlingen strax söder om Westerqwarn.

Annons
Ser lovande ut. Calle Ericsson konstaterar att det blommar för fullt i jordgubbslanden. Ett skyddande snötäcke under vintern och en varm och solig vår har varit idealiska förutsättningar för jordgubbarna.

– Som bonde finns det alltid något klaga på men nu i år har det varit svårt att hitta något negativt, skrockar Calle Ericsson belåtet när han går runt i de vitblommande jordgubbslanden.

Ovanför odlingen kretsar kråkor vilket är ett gott tecken.

– De har färgseende och ser när bären har blivit röda.

Den kalla långa vintern har gynnat odlingen. Snötäcket har fungerat som ett isolerande lager som skyddat plantorna mot köld. Därtill kommer en varm vår med mycket sol och uteblivna frostnätter. En väderlek som resulterar i gott om jordgubbar som mognar ett par veckor tidigare än normalt.

Kommer jordgubbarna bli billigare i år än förra året.

– Ja, det tror jag. Särskilt veckan innan midsommar kommer priset att vara fördelaktigt. Då finns det gott om jordgubbar och efterfrågan är ännu inte så stor.

1974 planterade Calle Ericsson sin första jordgubbsplanta efter nästa års skörd kommer han att avsluta odlingen. Sista året kommer han inrikta sig på sina två favoritsorter, Corona och Polka.

– Jag vill avsluta med flaggan i topp, säger Calle Ericsson.

Någon som vill ta över odlingen finns i dagsläget inte. Calle Ericsson är inte direkt förvånad.

– Även om odlingen går bra så innebär det mycket arbete under sommarhalvåret.

Mer läsning

Annons