Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till skadestånd

Surahammars kommun kommer inte frivilligt att på något sätt ersätta Nergim Krasnicis för den felaktiga placeringen i särskolan.

Annons
Surahammars kommun vill inte frivilligt ge Nergim Krasnici något skadestånd för hans förstörda skoltid.

Det var i december förra året som VLT kunde berätta om den kritik som Surahammars kommun fått från Skolinspektionen över den utredning som gjordes och som betydde att Nergim Krasnicis fick gå sex år i särskola i onödan.

– Jag blev illamående. Det kändes som alla mina år var förstörda, berättade Nergim när den nya utredningen kom, som visade att han inte alls var utvecklingsstörd utan borde ha fått gå i en vanlig skolklass. Nu går han på IV-programmet på en skola i Västerås där han ska läsa igen sex års missad skolgång på två år.

För en tid sedan skrev Nergim Krasnicis, genom sin jurist Anita Ekström, till Surahammars kommun och krävde att få någon form av upprättelse.

”Det är uppenbart att kommunen har gjort en felaktig bedömning i Nergims fall. Kommunen har inte endast gjort en felaktig bedömning utan man har också tagit felaktiga beslut som berott på bristfällig utredning och på att kommunen inte uttömde möjligheterna att låta honom gå i grundskolan. Skolinspektionen har konstaterat att kommunen inte följde skollagen”, skriver Anita Ekström.

Anita Ekström föreslog kommunen att man skulle träffas och förhandla fram någon form av kompensation.

– Jag har fått ett svar från skolchefen att han inte har mandat att förhandla, men ska ta upp det med politikerna. Sedan har jag inte hört något mer, säger hon.

Men det finns ett beslut. Vid sitt senaste sammanträde i slutet av april så fattade barn- och bildningsnämnden beslutet att av-visa kravet på någon kompensation.

– Visst har vi fått kritik från skolinspektionen. Men de har inte sagt att vi har fattat fel beslut, säger Kenneth Hedlund (S), ordförande för barn- och bildningsnämnden.

– Det är inte sagt att vi skulle kommit fram till något annat beslut om särskoleplacering om de bitar som vi fått kritik för funnits med, därför har vi inte någon anledning att diskutera något skadestånd.

– Han får stämma oss och inleda en rättslig process för att visa att vi gjorde fel, säger Kenneth Hedlund.

Anita Ekström blir förvånad över att hon inte fått något besked av kommunen trots att det gått snart två veckor sedan beslutet.

– Jag hade hoppats att de i alla fall hade velat prata med oss, säger hon.

Hon har därför inte heller hunnit ta ställning till om hon ska råda Nergim Krasnicis att stämma kommunen.

– Jag måste kontakta honom och vi får ta ett samtal om hur vi ska göra, säger hon.

VLT har sökt Nergim Krasnici utan att lyckas nå honom.

Mer läsning

Annons