Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekas skobidrag av vårdcentralen

Tobias Hedlund fick bidrag när han bodde i Sala och Västerås men chefen för vårdcentralen i Hallstahammar tycker att han ska betala skorna själv.

Annons
Tobias Hedlund nekas bidrag till sina ortopediska skor.

Hallstahammar. För sju år sedan var Tobias Hedblom med om en motorcykelolycka och skadade sig svårt. Han fick bland annat en benförkortning på två centimeter som innebär att han måste ha ortopediska skor som kompenserar för benlängdsskillnaderna.

Enligt landstingets hjälpmedelshandbok köper patienten skorna i vanlig butik. Sedan behandlas skorna ortopedtekniskt genom lästning eller ombyggnad.

En rekvisition för det ortopedtekniska arbetet kan bland annat skrivas ut av familjeläkare. Det har läkare också gjort tidigare, både när Tobias Hedlund bodde i Västerås och Sala. Men när han flyttade till Hallstahammar blev det stopp. Yvonne Blücher, chef för vårdcentralen, skrev remiss till ortopedteknik, men beviljade ingen remiss, vilket innebär att han inte får något landstingsbidrag.

– Jag har tidigare inte behövt betala för ortopedskorna. Men när jag skulle söka remiss på vårdcentralen i Hallstahammar fick jag gå på 5–6 läkarbesök utan att få någon hjälp. Bland annat handlade det om språksvårigheter. Till slut vände jag mig till chefen för vårdcentralen, Yvonne Blücher, som lovade att remittera mig till Ortopedtekniska i Västerås. Det gjorde hon också, men medgav inget landstingsbidrag. Hon tyckte jag kunde betala skorna själv.

I och med skillnader i längd på benen går Tobias Hedlund snett och får ont i ryggen och i höfterna.

– Jag går i vanliga skor och får väldigt ont, konstaterar han.

Jon Granberg, chef på Aktiv ortopedteknik i Västerås, konstaterar att Tobias Hedlund har rätt till tre par fria ortopedskor på grund av sin skada.

– Med de stora skillnader i benlängd måste det ena benet lyftas med hjälp av en ortopedsko som kanske också måste byggas om på annat sätt, annars går han snett och då blir det andra skador i kroppen.

Brukar vårdcentraler tillämpa reglerna om hjälpmedel på olika sätt?– Nej, det har jag aldrig varit med om. Alla patienter som vi har behandlat med dessa problem har fått landstingsbidrag för sina skor. Det har de rätt till, säger Jon Granberg.

– Besluten om ortopediska skor styrs av den hjälpmedelshandbok som vi har och kanske inte är världens tydligaste, säger verksamhetscontroller Gunilla Corp på Vårdvalsenheten på landstinget och poängterar att hon inte kan uttala sig om det enskilda fallet.

Hon säger också att samma regler gäller för alla vårdcentraler men att man kan göra olika bedömningar.

Vart ska Tobias Hedlund vända sig när han nu är missnöjd?

– Han ska kontakta sin vårdcentral och i andra hand Patientnämnden. Det kan ju vara så att han har fått ortopediska skor utskrivna slentrianmässigt år från år och sedan har en annan läkare gjort en annan medicinsk bedömning. Han kan också vända sig till oss här på Vårdvalsenheten men vi kan ju inte göra en medicinsk bedömning.

Mer läsning

Annons