Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får det stora slaget en minnesplats

För 763 år sedan stod ett av de blodigaste slagen som någonsin utkämpats på svensk mark i Herrevadsbro. På lördag så invigs den nya minnesplatsen.

Annons
Skyltfix. Mats Kjellstig och Kent Sjöström sätter upp en av skyltarna som berättar vad minnesplatsen handlar om.

Att minnas något som i moderna termer skulle kallas ett inbördeskrig med ett inlag av etnisk rensning kanske kan tyckas märkligt. Men slaget vid Herrevadsbro är en viktig händelse för skapandet av det vi i dag kallar Sverige.

Redan för tio år sedan skapade Kolbäcks Hembygdsföreningen det första embryot till en minnesplats. Nu, tio år senare, kommer efter två års hårt arbete den betydligt större och modernare minnesplatsen att invigas.

– Det ligger många tusen timmars ideellt arbete bakom det här, konstaterar projektledaren Kent Sjöström när han tillsammans med medlemmar från Kolbäcks hembygdsförening lägger sista handen på de sista sakerna inför invigningen.

Totalt har man fått 600 000 kronor i EU-stöd via Leader norra mälarstranden för att ro projektet i hamn.

– Det började som ett projekt för att förbättra skyltningen till området. Vilket vi, efter många problem, fick igenom med Trafikverket. Dessutom skulle vi också ta fram en skiss över hur vi skulle kunna gestalta området, berättar Kent Sjöström.

Sommaren 2012 var skyltarna som visade vägen till en kulturhistoriskt intressant plats på plats.

I samarbete med en masterkurs i integrerad informationsdesign på Mälardalens högskola i Eskilstuna tog man fram flera olika idéer hur en framtida minnespark skulle kunna se ut.

– Resultatet som syns här är en kombination av studenternas idéer och de idéer som vi i projektgruppen hade, säger Kent Sjöström och slår ut med handen.

– Flaggorna vid infarterna som håller på att sättas upp kommer från en av studenterna.

Själva genomförandet av parken resulterade i ett nytt projekt med EU-stöd. Men det har inte gått på räls sedan dess. Projektet har stött på olika problem och när det nu invigs så är det med en rejäl försening.

– Visst har det funnits tillfällen då vi i projektgruppen verkligen känt som om vi kört huvudet i väggen, säger Kent Sjöström.

Invigningen på lördag sker med pompa och ståt. På plats för att invigningstala finns landshövdingen Ingemar Skogö och kommunalrådet Catarina Pettersson. Det blir både teater, gycklarkonster och musik med medeltidstema.

– Även om vi av ekonomiska skäl inte kunde genomföra alla idéer som fanns i den ursprungliga planen så hoppas jag att de kanske kan genomföras i framtiden. Inte allt på en gång, men kanske någon liten sak varje år, säger Kent Sjöström.

Den framtida skötseln och underhållet av parken kommer att göras av kommunen.

Flaggfix. Göran Wallberg och Bo Hedvall sätter upp de nya flaggorna som sitter vid de två infarterna till minnesplatsen.

Mer läsning

Annons