Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vägen ger dem mardrömmar

170 meter från huset kommer nya 252:an att dras fram. I grannbyn blir det troligen ännu närmare.

Annons
Drabbade av nya väg 252. Mona-Lisa Johansson och Helmut Schremser, Ålsätra, anser att det inte finns några pengar i världen som kan köpa den livskvalité de har.

I 35 år har Mona-Lisa Johansson och Helmut Schremser byggt sitt eget paradis i Ålsätra.

– Jag mår väldigt dåligt över det här. Det får mig att sova dåligt och det blir mycket funderande när man ligger i sängen och annars också, säger Helmut Schremser.

Det som de båda är mycket kritiska till är just bristen på raka och klara besked från Trafikverket.

– Jag hoppas att de vid mötena nästa vecka har något att komma med. Det är alltid enklare att ha något att förhålla sig till, säger Helmut.

Till vardags är de egenföretagare och driver Djurmagazinet i Köping.

– Innan vi flyttade hit bodde vi alldeles intill E18 i Hallstahammar, så vi vet vad som väntar oss när det gäller trafikbuller och störningar, säger Helmut.

– Att komma hit var att flytta till paradiset.

Att de kunde få en väg inpå knuten när de flyttade till Ålsätra var de så smått införstådda med.

– Man pratade redan då om att en ny 252:a skulle gå här inärheten. Men eftersom det är ett stort skogsparti bara en knapp kilometer bort så trodde vi aldrig att det skulle bli så här nära. 170 meter från huset har vi fått som uppgift från Trafikverket, säger han.

– Vi begriper ju att vi aldrig kommer att kunna stoppa den här vägen. Men vi ska göra allt i vår makt att få dem att flytta sträckningen några hundra meter.

– Den förändringen skulle betyda mycket för oss och inte minst för dem som bor ovanför oss i byn, som då skulle slippa ha vägen gå mellan husen.

Det som Mona-Lisa, Helmut och deras grannar i området vill är att sträckningen ska gå över Hallstamosse och genom det stora skogsområdet som Snevringe häradsallmäning äger, en förskjutning av sträckningen med cirka 500 meter.

– När vi försökt få svar från Trafikverket varför man inte kan göra den lilla förflyttningen har vi inte fått några vettiga svar, säger Mona-Lisa Johansson.

–Man har pratat om att vägen inte får vara för rak, att man inte kan bygga snett över järnvägen och att det ligger en mosse i vägen.

– Det sista förstår jag inte alls eftersom man ska bygga över två betydligt större mossar i Surahammar, säger hon.

– Det här är ett bygge som kostar mycket pengar. Varför då inte bygga så att människor slipper bli drabbade. Den möjligheten finns ju, säger Helmut.

Nu laddar de för att ta strid med Trafikverket för att få sträckningen justerad.

– Lyssnar de inte så är jag beredd att lägga ut pengar för att anlita experthjälp för att försöka få till förändringen, säger Helmut Schremser.

Skulle det inte vara enklare och sälja och försöka hitta ett nytt paradis?

– Vi har lagt ner 35 år på att skapa det här paradiset. Varför ska vi behöva ge upp det nu när vi inte har långt till pension, säger Helmut.

Annons