Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osaligt på herrgården

Vad är det för skuggor som gäckar personalen och gästerna på Schenströmska herrgården i Ramnäs. Svaret kommer på måndag i tv-programmet Det okända.

Annons
Närvaro. Terry Evans, medium, Caroline Gi ertz, programledare och Jessica Dennerstedt, ägare till herrgården kommer att synas i tv-rutan på måndag när Det okända försöker få ordning på andarna som finns på Schenströmska Herrgården. Foto: Mikael Johansson

Det var i april som tv-teamet med programledaren Caroline Giertz och mediet Terry Evans i spetsen besökte herrgården.

– Jag gillar gamla hus av det här slaget. De är en utmaning. Det kommer alltid så många andar som vill berätta om sin och husets historia, säger Terry Evans.

– Dessutom är historien i sådana här herrgårdar ofta väl dokumenterade, så jag och tittarna kan få en bekräftelse på att det jag får till mig stämmer.

Schenströmska herrgården fyller 250 år i år. Sedan några år drivs den av Jessica och Marcus Dennerstedt.

– Vi trodde att personalen försökte skrämma oss när vi kom hit. Men ju mer tiden gått så märker man ju konstiga saker som skuggor som rör sig i ögonvrån, berättar Jessica.

Maken Marcus är mer skeptisk och märker inte själv så mycket. Men via barnen så har han märkt att det finns besökare i husen.

– När vår son var kring tre så brukade han vakna tidigt för att han skulle gå och leka med flickan i trappan, berättar han.

– Vi trodde ju att han fantiserade. Men när vår dotter, några år senare och när hon också var tre, kom och sa samma sak då börjar man ju fundera.

Marcus är inte den största skeptikern, det är faktiskt Robert Rollert, den anställde som skrev till Det Okända och bad dem komma.

– Jag har inte märkt något själv, men jag har ju träffat många gäster som berättat att de haft oroliga nätter med okända besökare på rummet, säger han.

Han har inte heller blivit mer övertygad efter programinspelningen.

– Jag fick mig faktiskt en avhyvling av Terry för att jag var så skeptiskt, säger Robert Rollert och skrattar.

Det som programledaren Caroline Giertz är noga att påpeka är att de medium som är med i programmen inte får någon som helst förhandsinformation om var de ska och vad de handlar om.

– Det finns ju många som är skeptiska till det som vi håller på med, vilket är fullt förståeligt, säger hon.

– Programmet har två syften. Att hjälpa familjerna som har problem och att ¿hjälpa andarna som av någon anledning har fastnat kvar här.

– Jag är övertygad om det vi sysslar med i dag kommer att vara en framtida vetenskap, säger Terry Evans.

Båda anser att alla kan känna av ”den andra sidan”, men förmågan att göra det är olika.

– De flesta kan lära sig spela ”Blinka lilla stjärna” på piano, men alla kan ju inte bli konsertpianister för det, säger Caroline Giertz.

Vad Terry Evans upptäckte och vilka andar han mötte i herrgården är en väl förborgad hemlighet tills programmet sänds i Sjuan på måndag.

Men välunderrättade källor säger att han tackat nej till ett erbjudande att sova över på herrgårdens vind.

Ruggigt? Mediet Terry Evans gillade inte vad han kände på vinden i herrgården.

Det okända

Programmet är inne på sin 13:e säsong och man har gjort närmare 90 program.

Det okända sänds i Sjuan på måndagar klockan 21.

De första säsongerna var Malin Berghagen programledare, numera är det Caroline Giertz.

Annons