Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskyldig Surabo får skadestånd

En 45-årig man från Surahammar får ersättning av staten sedan han suttit oskyldigt häktad misstänkt för våldtäkt mot barn.

Annons

Det var våren 2011 som Surabon satt anhållen och häktad i nästan två månader sedan han anklagats för att ha våldtagit sin dotter.

Tingsrätten kom dock fram till att mannen inte var skyldigt till det han anklagades för.

”Utredningen ger snarare stöd för att han är helt oskyldig till anklagelserna”, skrev tingsrätten i sin dom.

45-åringen har hos Justitiekanslern, JK, begärt att få ett skadestånd på 153 000 kronor.

JK prutar dock på skadeståndsyrkandet och betalar ut närmare 109 000 kronor till Surabon.

Mannen hade begärt att få 88 500 kronor för sitt lidande att sitta häktad. Mannen menade att hans häktning hade varit extra kvalfylld på grund av vissa familjeomständigheter och att han tidigare var ostraffad.

JK menar att det inte räcker för att anse att häktningstiden var extra kvalfull för 45-åringen och anser att ersättningen för lidandet ska bli 50 000 kronor.

Surabon ville också ha ersättning för förlorad arbetsförtjänst i fem dagar efter att frihetsberövandet upphört. Inte heller här är JK beredd att tillmötesgå mannens begäran eftersom Surabon inte har kunnat presentera sådana intyg som en sådan extra ersättning kräver.

Mannen hade också begärt att få drygt 6 000 kronor av staten för sina advokatkostnader. Här anser JK att det också är för mycket och att ersättningen bör motsvara cirka tre timmars arbete, vilket motsvarar 4 200 kronor enligt den statliga ersättningsnormen.

Mer läsning

Annons