Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otrygghet på Virsbos gator får oron att växa

En grupp bestående av engagerade Virsbobor ska bilda en länk mellan samhället, polisen, kommunledningen och Brottsförebyggande rådet. Det blev resultatet av gårdagskvällens orosmöte i Folkets hus.

Annons
Salen i Virsbo Folkets hus fylldes snabbt i går kväll av oroade Virsbobor.

Det var fullt till sista ståplats i Folkets hus när Framtid för Virsbo bjöd in till informationsmöte om drogsituationen i samhället.

Här fanns en möjlighet att lufta sin oro och ilska över öppen droghandel på gatorna, snatterier, våldsamma missbrukare med aggressiva hundar, stök på tågen och allmänt otrevligt klientel i vissa hyreshus.

– Vi tycker att missbruket har spridit sig och vi vet inte hur vi ska agera, sade kvällens moderator Ari Sotala.

Roland Hed, polis i Kolbäcksdalen, redogjorde för brottsstatistiken som visade en relativt blygsam brottslighet i Virsbo.

– Det beror på att ni aldrig kommer när vi ringer, blev det omedelbara svaret.

Roland Hed stack inte under stol med att antalet poliser har minskat drastiskt under hans tid som polis.

– En tid var vi 18 uniformerade poliser från Hallsta- hammar till Fagersta, nu är vi 3. Men det betyder inte att ni inte ska ringa och anmäla om ni råkar ut för eller ser ett brott, sade han.

– Ring 11414 eller kom in till oss. Ringer ni och tipsar måste polisledningen göra något.

Andreas Karlsson är säker- hets- och beredskapsansva- rig på kommunen. Han efter- lyste en eller flera medborgarrepresentanter från Virsbo att ingå i den säkerhetsgrupp som leds av kommunalrådet Britt-Inger Fröberg.

– Där kan vi diskutera säkerhetsproblem, polis- volontärer och grannsamverkan.

Eva-Lena Odeling, chef för individ- och familjenämnden, påpekade att kommunen har små möjligheter att hålla koll på vilka missbrukare som flyttar in.

– Vi lever i ett fritt land. Vi vet inte vem som bor var och kommunen har inget inflytande över vem som bor på Lugnet, som är privatägt.

Till en del var det just Lugnet, stödboendet som är inrymt i det gamla Brukshotellet, som var orsaken till kvällens möte.

Patrik Thorsell äger och driver Lugnet tillsammans med två anställda. Han höll kvällens längsta anförande och det var också kring hans verksamhet som de flesta frågorna kom upp. Han förklarade att boendet på Lugnet är frivilligt. Det är ofta lite äldre missbrukare som söker sig dit. Reglerna är hårda på boendet med ständiga drogfrikontroller. Den som orkar kan sedan få en utslussningslägenhet under en tid i Gamleby.

– Är det några problem så ring mig bara, Jag kan inte se allt, uppmanade han.

Det fanns de på mötet som uppmanade andra mötesdeltagare att inte vara så rädda och att ta människor, inklusive missbrukare, för vad de är. Kommentaren drog ner några applåder.

Mer läsning

Annons