Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengabrist hotar kanalen

Om några år kan Strömsholms kanal behöva stängas om inte kanalbolaget får in ytterligare en miljon per år.

Annons

– Jag vet ju inte vart smärtgränsen går för ägarkommunerna. Men om några år måste vi ha en lösning, säger kommunalrådet Catarina Pettersson, som är ordförande för kanalbolaget.

I dagsläget bidrar de fyra ägarkommunerna med 2,2 miljoner. Även landstingen i Dalarna och Västmanland bidrar med pengar.

– Vi skulle behöva få in ytterligare en miljon kronor per år för att kunna upprätthålla verksamheten och utveckla kanalen, säger Catarina Pettersson.

De fyra ägarkommunerna har under en längre tid försökt få Västerås att komma med som ägare och bidragsgivare till kanalen eftersom kanalens start i Borgåsund ligger i Västerås kommun.

– Samtalen med Västerås har den senaste tiden känts mer positiv. Man verkar ha insett kanalens betydelse för området. Just nu känns det som bollen ligger hos Västerås.

Vad händer om inte Kanalbolaget får in ytterligare pengar?

– Då får vi helt enkelt stänga kanalen för trafik på sommaren och ägna oss åt att bara vårda byggnadsminnet, säger Catarina Pettersson.

Finns det några andra utvägar?

– Det är att försöka skapa ett mervärde kring kanalen. Det är något som vi jobbar hårt med. Att det blir verksamheter som nyttjar kanalen och genererar arbetstillfällen, då tror jag att de nuvarande ägarkommunerna kan tänka sig skjuta till ytterligare pengar.

Annons