Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen sjuk av usel luft och kemikalier

Flera anställda klarar inte av att jobba i lokalerna. Många andra har besvär med ögonen, trötthet och torra slemhinnor.

Annons
Unikt och sjukt. Kommunhuset i Surahammar, med sin unika blå sessionssal, mår inte alls bra.Foto: Mikael Johansson

Kommunhuset har stått på sin plats i 60 år, utan några större ombyggnader eller reparationer under de senaste årtiondena.

– Vår dåliga ekonomi har gjort att vi har fått prioritera annat, konstaterar kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S).

Men nu måste något göras sedan personalen börjat må riktigt dåligt. Vissa kan inte längre jobba i huset utan att få allergiska besvär.

– Jag klarade av att jobba där i tre–fyra veckor, sedan var jag tvungen att flytta ut. Jag har aldrig tidigare haft allergiska besvär. Det här var en helt ny upplevelse för mig, säger Ingrid Bertilsson, som tillträdde som personalchef i kommunen i höstas.

– Vi har ju förstått under flera år att det inte varit bra och framfört det till kommunledningen. Men det hela ställde sig på sin spets när den nya personalchefen blev så dålig som hon blev, säger Viveca Persson, huvudskyddsombud för personalen i kommunhuset.

Det som hände gjorde att kommunledningen beslutade att ett konsultbolag skulle försöka utreda problemen.

Konsulterna hittade bland annat förhöjda värden av vissa kemiska ämnen som orsakas av att olika limmade golvbeläggningar. Det är den mest troliga orsaken till de allergiska besvär som personalen har.

Saken blir inte bättre av att ventilationssystemet långt ifrån fungerar som det ska.

– På sommaren så svettas vi och på vintern fryser man. Men det är inte så överallt i huset, säger Viveca Persson.

Konsultbolaget kunde också konstatera att golvvärmesystemet som finns i huset också har uppnått sin teoretiska livslängd och måste bytas ut.

– Jag har inte uppfattat som om de här problemen har funnits en längre tid. Men vi måste ju göra något åt det, säger kommunchefen Frank Pfeiler.

Det man har föreslagit är att man ska satsa 1 miljon kronor för att ta fram arbetsplaner, ritningar och kalkyler för en totalrenovering av kommunhuset.

– Alternativet är ju att göra en sak i taget över en längre tid. Men det skulle innebära att personalen måste flytta in och ut ur sina arbetsrum flera gånger. Det känns inte som något bra alternativ, säger Frank Pfeiler.

Ett tredje alternativ skulle vara att riva hela huset och bygga ett nytt.

– Vi vill nog se alla ekonomiska beräkningar först innan vi börjar fundera i sådana banor, säger kommunalrådet Britt-Inger Fröberg.

– Det här är ju ett unikt hus med sin blåa sessionssal. Det är ju inte kulturskyddat på något sätt. Men det är ju ett kännetecken för kommunen och som jag tror att många Surabor har en speciell känsla för huset.

I väntan på att kommunhuset saneras får Ingrid Bertilsson fortsätta att ha sitt kontor i familjens hus.

– Det har sina nackdelar att inte sitta nära sin personal och arbetskamraterna.

Kommunalrådet Britt-Inger Fröberg i sitt rum i kommunhuset.Foto: Jackie Meh/arkiv

Mer läsning

Annons