Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis drog vapen mot hund

En 44-årig kvinna från Surahammars kommun förlorar vårdnaden om sin hund efter att den bitit och attackerat en parkarbetare tidigare i sommar.

Annons

Parkarbetaren klarade sig dock utan skador, hugget tog i hans jacka.

Kvinnan har överklagat omhändertagandet av sin hund. I överklagande skriver kvinnan att hunden blev skrämd då en person kom bakom dess rygg och därför nafsade efter personen. Denne tog på sig hela skulden och blev, enligt kvinnan, varken rädd eller skadad.

Men polisen, som var på plats när hunden gick till angrepp, har en annan bild av händelseförloppet. En polisassistent berättar att hunden gjorde upprepade utfall mot parkarbetaren. Polisen drog då vapen och uppmanade kvinnan att dra in sin hund. Men kvinnan verkade inte uppfatta situationen så allvarlig som den var, konstaterar polisassistenten i en promemoria.

En grundförutsättning för att en hund ska omhändertas enligt lagen, är att mindre ingripande åtgärder, exempelvis beslut om koppeltvång, inte anses vara tillräckliga.

Förvaltningsrätten anser det bevisat att kvinnan inte ha kontroll över sin hund, och att mindre ingripande åtgärder än omhändertagande inte kan komma i fråga. Tas inte hunden om hand så är risken stor att hunden orsakar nya skador, resonerar Förvaltningsrätten, som alltså avslår kvinnans överklagande.

Jackie Meh

Annons