Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånare vill slippa fängelse

Den 26-årige man som i oktober i år rånade Swedbank i Surahammar kommer att få sin sak prövad av hovrätten. Åklagaren vill ha längre straff, försvararen vill ha ett annat straff.

Annons

Mannen, med ursprung i Båstad, påstår att han inte kommer ihåg hur han hamnade i Surahammar eller varför han rånade banken.

Han har sedan länge stora problem med droger och menar att hela händelsen utspelade sig under ett sådant rus, vilket också ska förklara att han knappt har några minnen från händelsen.

Med en soft air gun hotade en han kassörska och fick med sig drygt 50 000 kronor.

Någon större glädje av pengarna fick han dock inte eftersom han övermannades av två privatpersoner precis utanför banken.

Tingsrätten dömde honom till fängelse i ett år och nio månader för rån – en dom som åklagaren Johan Fahlander har överklagat eftersom han tycker att den är för mild.

Straffvärdet överstiger tingsrättens dom och ska också vara högre än vid rån mot exempelvis en butik, anser han.

Försvararen Håkan Andersson är av en helt annan mening.

– Min klient är skyldig till brottet men vi kommer också att överklaga påföljdsfrågan. Han behöver vård, inte fängelse anser jag.

Tingsrätten klagade på att beskrivningen av den föreslagna vården inte var tillräckligt omfattande.

– Det kan jag hålla med om, men tiden var knapp. Vi ska be om att få kompletterande handlingar innan hovrätten tar upp fallet, säger Håkan Andersson.

Mer läsning

Annons