Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnvatten ner i avloppet trots förbud sedan 40 år

Regnvattnet från stuprören på många av Hallstahammars hus forsar rakt ner i avloppssystemet – trots att det varit förbjudet sedan 1972. För att få slut på de upprepade översvämningarna måste fler koppla om sina stuprör. Att bygga ut avloppssystemet är inte aktuellt.

Annons
Kjell Jacobsson, teknisk chef i Hallstahammar.

Att avloppsvatten tränger upp ur brunnar och orsakar källaröversvämningar är ett problem inte bara i Hallstahammar, utan över hela landet. I¿går gick Svensk Försäkring, försäkringsbolagens branschorganisation, ut i Sveriges Radios Ekot och kritiserade kommunerna för hur de hanterar frågan.

Kjell Jacobsson, teknisk chef i Hallstahammar, säger sig ha god överblick över var i Hallstahammar källare svämmar över gång på gång. Det är inte avloppssystemet som har för dålig kapacitet.

– Om det bara används för avloppsvatten räcker det till.

Problemet är att alltför många har sina stuprör anslutna till avloppssystemet, vilket gör att regnvattnet fyller upp rören på nolltid vid kraftigt regn.

Men bör inte avloppssystemet vara dimensionerat för det, om man vet att det kommer in dagvatten?

– Det går ju inte att göra rören större. Systemet ligger två meter under marken och då får vi gräva upp hela Hallstahammar.

Kommunen försöker i stället få Hallstahammarsborna att koppla bort sina stuprör från avloppssystemet. Det är vanligt att man har just den lösningen. Trots att det varit förbjudet enligt de allmänna bestämmelserna för kommunala VA-anläggningar sedan 1972, har det varit fullt accepterat.

I Hallstahammar finns ett väl utbyggt dagvattensystem, ett ledningssystem helt skilt från avloppssystemet, som ska ta hand om dagvatten.

– När det byggdes på 1950-, 60- och 70-talen gick det ut brev till hushållen om att de skulle ansluta sig, men inte många gjorde det. Sedan dess har många hus bytt ägare, säger Kjell Jacobsson.

Åren har gått utan att detta ställt till problem. Förrän 2009 och framåt.

– Jag har kollegor som jobbat i 40 år med just VA-frågor och de har inte varit med om något liknande.

Det räcker inte om de som har problem kopplar om sina stuprör. Regnvattnet som forsar ner i exempelvis Lövboås och Fredhem ger konsekvenser längre ut i ledningssystemet, exempelvis i Tuna. Eller i grannhus som ligger mer låglänt. Vattnet trycks upp där det kan komma upp.

Svensk Försäkring anser att kommunerna bör göra punktinsatser hos de husägare som är hårdast drabbade.

– Till exempel sätta in backventiler eller pumpsystem, som kommunen tar ansvar för, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring till Ekot.

Men det är inte aktuellt i¿Hallstahammar, även om frågan diskuterats.

– Sätter du in en backventil hos ett hushåll kommer vattnet upp någon annanstans. Dessutom bryter det mot kommunallagen att ge stöd till den enskilde, säger Kjell Jacobsson.

Vad ska de drabbade husägarna göra?

– Tycker man att vårt arbete går för långsamt kan man själv sätta in en backventil på sin fastighet.

Mer läsning

Annons