Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor får kritik av Skolinspektionen

En rektor får kraftig kritik av skolinspektionen. Dessutom föreläggs Surhammars kommun att vidta åtgärder så att elevers rätt till stöd och utbildning tillgodoses.

Annons

Bakgrunden till kritiken är en förälders anmälan till Skolinspektionen för över ett år sedan, där föräldern menade att skolan inte gjort tillräckligt för att få en fungerande skolgång för sitt barn. Barnet hade under det aktuella läsåret en frånvaro på cirka 60 procent.

Den utredning som inspektionen har gjort ger nu föräldern rätt.

Skolinspektionen säger i sitt beslut att man bedömer att skolan inte tillräckligt har utrett orsakerna till att eleven är frånvarande eller de eventuella behov som eleven har av särskilt stöd. Inspektionen kan därför inte bedöma om de åtgärder som vidtagits har varit de rätta eller tillräckliga. Det fanns ett åtgärdsprogram, men det var inte tillräckligt tydligt. Dessutom gjordes inte kontinuerliga uppföljningar och utvärderingar av de åtgärder som vidtagits.

Åtgärdsprogrammet togs fram i slutet av oktober. Rektorn beslutade att det skulle följas upp i maj året därpå.

– Det är en orimligt lång tid, säger Skolinspektionen i sitt beslut och konstaterar att rektorn och kommunen inte följt bestämmelserna när det gäller elevens rätt till utbildning och särskilt stöd.

Surahammars kommun har fram till mitten av oktober på sig att redovisa åtgärder med anledning av kritiken.

Mer läsning

Annons