Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurang hade fem år gammal oxfilé

Beslutet är enkelt att förstå. Men versionen om vad som hänt är motsägelsefull. Allt handlar om ett stycke oxfilé på La Torres.

Annons
Gammalt kött. La Torre tog emot en oxfile som var över fem år.

Det var den 19 mars i år som kommunens miljöinspektör Ioana Lövgren hittade ett stycke fryst oxfilé med ett gammalt bäst före datum på restaurang La Torre i Hallstahammar.

Köttet, som var på upptining, saknade märkning på svenska och bäst före datumet var den 21 maj 2011. Enligt Svenskt kötts hemsida bör man inte förvara nötkött längre än tolv månader i frysen. La Torres hade köpt köttet från Fruktgrossisten i Västerås AB.

– Det är inte vårt fel. Köttet var inte alls för gammalt, det var felmärkt, det har vi fått ett intyg på, säger Vahab Kizmaz på La Torre, som försäkrar att köttet inte använts i matlagningen.

– Vi har skickat tillbaka köttet, säger han. 

– Det är jag som går igenom alla varor och jag var ledig den dagen när köttet kom, säger Vahab Kizmaz.

Bosse Rebermark på Fruktgrossisten intygar att köttet som kommer från Danmark var felmärkt.

– Bäst före datumet gäller inte. Köttet har förlängd hållbarhet. Felet uppdagades tidigt och jag skickade med ett intyg tillsammans med leveransen till La Torre, säger Bosse Rebermark.

Även vid en inspektion förra året påträffades kött med gammalt bäst före datum hos La Torres. Också den gången kom köttet från Fruktgrossisten.

– Det köttet var också felmärkt. Men vi har slutat handla från Fruktgrossisten, säger Vahab.

Miljöinspektören Ioana Lövgren ifrågasätter om köttet verkligen var felmärkt.

– Det är konstigt att det händer två gånger på ett år, säger hon.

Bygg- och miljönämnden har nu beslutat att förbjuda La Torre att servera kött vars bäst före datum har passerats med mer än sex månader. Restaurangen ska också redovisa hur man kontrollerar att det kött man köper inte är för gammalt.

Enligt intyget har forskningsinstitutet i Roskilde visat att magra nötköttsprodukter inte härsknar under 48 månader efter produktionen, under förutsättning att de förvaras i rätt temperatur.

– Men beslutet står fast. Köttet producerades i maj 2008 och även om det har en hållbarhet i 48 månader som det står på intyget, så har ändå bäst före datumet passerats med nästan två år.

Skulle det vara farligt att få i sig en sån här gammal köttbit?– Jag tror inte att det är någon hälsofara, men det handlar om redlighet det vill säga ärlighet mot kunderna, säger Ioana Lövgren.

Mer läsning

Annons