Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så klarar du farorna som lurar i sommar

Det är inte bara du som dras till varma berghällar i sommar. Platsen lockar även ormar som slingrar fram ur sina bon för att njuta av solstrålarna. Så här ska du agera.

Annons
Huggorm.

Den som råkar springa på en orm ska vara försiktig. Ett huggormsbett är allvarligt och kräver akutsjukvård. Hur farligt bettet är beror på mängden gift som personen får i sig. Barn blir vanligtvis sjukare eftersom koncentrationen gift blir högre i en mindre kropp. Även äldre och gravida är känsligare. 

– Jag tycker att man ska uppsöka läkarvård direkt, säger läkaren Kjell Söderberg, specialist inom allmänmedicin och internmedicin i Köping och Eskilstuna.

Risken finns att ormgiftet sprids med blodet och skadar njurar, hjärta och andningsorgan. Hur någon reagerar på ett huggormsbett kan variera. Kraftiga symptom som kräver omedelbar vård är andningsbesvär, yrsel och hjärtklappning. Om du blir biten, lämna bettstället i fred. Kylning med is eller värmning kan göra förloppet värre.

Sommartid innebär även att gräsklipparen rullas fram från gömman i garaget. Men det är inte bara grässtrån som kapas. Det händer även att tår hamnar under de vassa bladen. Det kan leda till slitskador med söndertrasad hud och ett sår med ojämna kanter. Skador som ofta är svårläkta. Eftersom gräsklipparbladen dessutom är smutsiga är snabb vård extra viktigt.

– Åk direkt. Ju längre du väntar desto svårare kan infektionen bli, säger Kjell Söderberg.

Några otrevliga djur som är pigga mellan juni och augusti är fästingar, som vaknar redan på vårkanten

De flesta fästingbett är ofarliga, men djuret ska ändå tas bort direkt. Huden får ofta en liten rodnad där fästingen bitit sig fast. Blir svullnaden större under dagarna som går, kan en läkare behöva titta närmare på bettet.

– Växer svullnaden till en röd ring i en femkronas storlek kan risken finnas för en borreliainfektion.

Ibland sker dock en infektion, utan att ringen bildas.

Cykelfot är en annan sommarskada som syftar på att mindre barn skjutsas på förälderns pakethållare. Under cykelfärden fastnar sedan barnets fot i ekrarna. Cykelfot orsakar ofta allvarliga krosskador i fot eller fotled. 

Kjell Söderberg tipsar om att ringa sjukvårdsupplysningen på 1177 om man har funderingar kring en skada. De svarar dygnet runt.

– Det går alltid att ringa 1177 för mer information. Ibland har man för bråttom och åker till sjukhuset i onödan. Därför är det bra att ringa och rådfråga innan.

Mer läsning

Annons