Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salt beslut för Sura om väg 252

Nu kan ingen längre hindra att det saltas på väg 252 vid Rävnäs vattentäkt. En flera år lång tvist är avgjord och förlorare är Surahammars kommun.

Annons

Surahammar har kämpat med näbbar och klor för att för-bjuda saltning vid vattentäkten. Vägsaltet förorenar grundvattnet och därmed dricksvattnet menar kommunen. Förra året antog kommunfullmäktige föreskrifter som förbjuder vägsalt i en primär skyddszon kring vattentäkten.

Vägverket har motsatt sig saltförbudet. De menar att vägsaltet är nödvändigt för trafiksäkerheten, ett argument som vunnit gehör i samtliga rättsliga instanser – nu även i Regeringsrätten.

Därmed är en flera år lång tvist över. Förlorare är Surahammars kommun.

Surahammars kommunaltekniks tillförordnade vd, Christer Nordling, är bitter men inte förvånad över utslaget.

– Vi hade det på känn att de skulle köra över oss. Här upprättar vi planer efter miljöbalkens alla regler i sann kommunal anda, men det är tydligt att det inte är värt så mycket. Trafiken betyder mer än grundvattnet, suckar Christer Nordling.

Vad får beslutet att tillåta saltning för konsekvenser för Surahammars kommun?

– Det är ett potentiellt hot mot grundvattnet. Nu får vi titta på alternativa lösningar. Det finns en reservvattentäkt norr om Ramnäs och vi får undersöka vilken kapacitet den har, säger Christer Nordling.

Regeringsrättens beslut är ännu inte påskrivet och officiellt. Därmed har VLT inte kunnat ta del av domstolens resonemang bakom beslutet.

Annons