Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Självmordsförsök inte tillräckligt"

På Migrationsverkets Dublinenhet tycker man att den svenska mediedebatten kring avvisningarna till Italien blivit snedvriden.

Annons

– Om du påträffas illegalt i ett land så finns det två alternativ. Antingen skickas du tillbaka direkt, eller också görs bedömningen att du inte kan återvända utifrån det du berättar. Då räknas du automatiskt som asylsökande i det landet. Om man nekas uppehållstillstånd i Sverige ska man enligt regelverket återvända till det landet där man först registrerats som asylsökande, säger enhetschefen Therese Lindström.

När det gäller diskussionen om fingeravtryckens betydelse säger hon så här:

– Vissa klarar sig igenom Italien utan att påträffas av polis. Men det finns ju personer som befinner sig illegalt även i Sverige.

Therese Lindström menar att man är mer generösa när det gäller minderåriga än när det handlar om vuxna.

– Vi kan göra undantag i fall som i ett tidigt skede kan styrkas med exempelvis läkarintyg. Försök till suicid är inte tillräckligt för att det ska göras undantag. Det tycker jag är extra viktigt att lyfta fram i dagens debatt.

Hon säger att det är ett missförstånd att Finland och Danmark helt har stoppat avvisningen till Italien.

– Finland tog ett beslut strax innan nyår om att stoppa avvisningen av personer som tillhör särskilt skyddsvärda grupper, i deras fall åtta personer. Detta på grund av bristande dokumentation hos UNHCR. För Danmarks del handlar det om att ett ärende är överklagat till Europadomstolen. Och när Europadomstolen ska avgöra ett ärende så kräver de automatiskt inhibition, vilket innebär att den juridiska processen tillfälligt stoppas.

Mer läsning

Annons