Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slussjobbet kom av sig

I måndags skulle den traditionella högsäsongen inledas för Kanalbolaget Strömsholm. I stället tvingades man stänga kanaltrafiken helt på grund av allt för höga vattenflöden.

Annons
Vattenmassorna stoppar kanaltrafiken. Kanalbolaget har anställt ett 30-tal slussvakter över sommaren. När kanalen är avstängd får de helt andra arbetsuppgifter än att slussa. Angelina Kropp och Johanna Westesson tillbringade tisdagsförmiddagen med att lägga plankor tillrätta utanför kanalbolagets verkstad i Hallstahammar.

Det såg ju så bra ut. Sedan kanaltrafiken inleddes den 20 juni har man haft den högsta trafikfrekvensen på minst ett decennium.

– En så här bra start på säsongen har vi inte haft sedan 2001, när jag började arbeta här, säger Rolf Mylläri på kanalbolaget Strömsholm.

Men i måndags eftermiddag tvingades kanalbolaget att stänga Strömsholms kanal till följd av stora vattenflöden efter den senaste tidens kraftiga regnande. I Ludvikatrakten fick man omkring 120 millimeter regn i helgen. Detta gjorde att dammarna som utgör Kolbäcksåns tillrinning blev överfyllda och behövde öppnas för att lätta på trycket med mycket höga vattenflöden i ån som följd.

– Man har uppnått flöden på mellan 40 och 45 kubikmeter per sekund. Vi har en säkerhetsgräns på 40 kubikmeter per sekund. Om flödet blir större än så tvingas vi slå igen, förklarar Rolf Mylläri.

I den norra delen av Kolbäcksån förväntades flödena närma sig 55 kubikmeter per sekund i går. Det tilltagande flödet kommer sedan med en viss fördröjning till de södra delarna.

Vädrets makter är som bekant svåra att rå på och därför är det också svårt att förutsäga när kanalen kan öppna igen. På kanalbolaget följer man väderutvecklingen och tar en dag i taget.

– Som läget är nu skulle jag tro att kulmen på flödet här nere nås i dag och på fredag. Så den här veckan är nog tyvärr körd när det gäller trafik på kanalen.

Senast kanalen stängdes av till följd av höga flöden var den 8 juli 2009.

– Jag kommer mycket väl ihåg den dagen. Det hade kommit 140 millimeter regn i Norberg. Men då gjorde vi flera erfarenheter som vi har nytta av nu.

Kanalbolaget har i sommar anställt ett 30-tal ungdomar som slussvakter. Dessa får nu andra arbetsuppgifter.

– Ungdomarna ska fortsätta att arbeta fulla dagar. De kommer att få klippa gräs och röja sly samt utföra en del arbetsuppgifter inomhus, säger Rolf Mylläri.

När VLT i går förmiddag kom till kanalbolagets lokal vid järnvägen hade ett antal sysslolösa slussvakter precis kommit till verkstaden.

Angelina Kropp och Jonatan Eriksson tittar sig lite avvaktande omkring i verkstaden. Den 20 juni började de jobba vid slussen i Kolbäck. Resten av veckan väntar troligtvis helt andra arbetsuppgifter än att slussa turister, som är det som de har sett fram emot att göra under sin sommarledighet.

– Det skulle kanske vara kul att lacka en båt, funderar Angelina Kropp.

Men kort därefter kommer Rolf Mylläri med instruktioner. Det blir till att lyfta plankor.

– Under vinterhalvåret renoverar vi slussbodarna. De här plankorna ska användas till

det, förklarar Rolf Mylläri.

Slussvakterna började lugnt och metodiskt lägga plankorna på plats innan det var dags för en lunch, som möjligen blev lite längre än vanligt.

Jobbar egentligen i Kolbäck. Jonatan Eriksson är en av de som får göra annat under det ofrivila slusstoppet.
Annons